Døde mennesker skal ikke på udstilling

Penn Museum i Philadelphia. Foto: Penn Museum
Penn Museum i Philadelphia. Foto: Penn Museum

POLITIK Penn Museum i Philadelphia, USA, vil ikke længere udstille dele af afdøde personer. Dette fremgår af en ny politik for udstilling af menneskedele, som museet netop har offentliggjort, skriver The Daily Pennsylvanian.

De nye retningslinjer kommer efter aktivister har ført kampagne mod museets Morton Collection, der rummer omkring 1.300 kranier. I 2022 kom det til en retssag anlagt af aktivisterne mod museet. Retten i Phialedphia gav museet medhold og ret til at disponere over de menneskelige rester i Morton samlingen.

Ifølge museet selv rådet det over omkring 10.000 skeletdele, kranier, hårrester og andre dele af afdøde mennesker.

I den nye udstillingspolitik definerer man menneskelige rester som ”alt der kommer fra en person” – herunder og kremerede rester i form af aske.

Ægyptiske mumier kommer dog til at udgøre en undtagelse: ”Museet er nødt til at kunne udstille mumificerede rester af gamle egyptere, så vi vil overveje muligheden for at udstille mumier i kister,” siger en talsmand for museet til The Daily Pennsylvanian.

Ud over at begrænse udstillingen af menneskedele, vil museet – der er en del af Pennsylvania University – også begrænse brugen af menneskeknogler i undervisningen.

”Prioriteringen af menneskelig værdighed og ønsket fra efterkommere af forskellige samund er hovedprincipperne i opdateringen af Penn Museums politik for rester af afdøde,” skriver museets direktør, Christopher Woods i en udtalelse.

Den nye udstillingspolitik skal også ses i lyset af USA’s historie. Undertrykkelsen af først de oprindelige beboere og siden af de afrikanske slaver giver situationen omkring udstilling af menneskedele en anden betydning, end den ville have i Europa.

Penn Museum er fysisk placeret på et sted, hvor de oprindelige folk har stærke følelser omkring. Således skriver museet på sin hjemmeside:

“The Penn Museum anerkender respektfuld, at det ligger på Lenapehoking – Unami Lenapes forfædres- og åndelige hjemland.”

 

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev