Der går mode i kunsten

Ava Samii: Altar
Ava Samii: Altar

“Super High End Underground” er titlen på en udstilling, der stiller skarpt på det krydsbestøvende felt mellem kunst og mode i et forsøg på at afdække æstetiske tendenser og aktivistiske bevægelser, der snor sig på tværs af de to domæner.

København er omdrejningspunkt for en særlig kreativ nerve, der forbinder billedkunsten med avantgardemode. Modeugen i København to gange årligt har sat byen på verdenskortet, hvilket tiltrækker mange nysgerrige besøgende, som strømmer til for at opleve designernes nye kollektioner. Men hvor får designerne deres inspiration fra? Og hvordan bruger billedkunstnere mode i deres udtryk?

Fra undergrund til high-end

Super High End Underground stiller skarpt på mødet mellem kunst og mode i et forsøg på at afdække nogle af de æstetiske tendenser og aktivistiske bevægelser, der for tiden gennemstrømmer en række undergrundsmiljøer i København, f.eks. rave-kulturen som afspejles i både modeindustrien og samtidskunsten. Udstillingen undersøger de gensidige inspirationer og dynamikker, som er på spil mellem felterne, der vekselvirkende gennemsyres af både kunst og kommercialisme. Hvor er der overlap, kontraster og sammenhænge mellem felterne? Og hvad siger det om vores samtid?

O future. Udsnit af værket Sublimus.

I en scenografi skabt af inter.agcy omdannes Nikolaj Kunsthals højloftede Nedre Galleri fra 10. februar 2024 til en sanselig totalinstallation, der består af et mix af medier og formater – fra installationer og videoprojektioner til skulpturer og objekter som folder sig ud i spændingsfeltet mellem kunst og mode, dog med udgangspunkt i billedkunstens præmisser.

Fastfrysning af avantgarden

Autonomi, disruption, identitets- og frihedsfølelse samt fællesskab og tilhørsforhold er indlejrede begreber i flere nichemiljøer, der ofte opstår som en reaktion mod en etableret samfundsnorm. Måske fordi vi lever i en post-pandemisk global krisetid med klimaudfordringer og inflation, er undergrundsmiljøerne præget af en søgen efter mening, bl.a. gennem opløsning af eksisterende samfundsstrukturer. Det kunstneriske eksperiment suppleres med et politisk, aktivistisk engagement med et stærkt ønske om at ændre verden, hvilket påvirker det æstetiske udtryk i modeindustrien såvel som i samtidskunsten.

Udstillingen skal i det lys opleves som en momentan fastfrysning af en ‘aktuel nerve’ i samfundsbilledet, der beskæftiger sig med inspiration som narrativ og flygtigheden som kernebegreb. Helene Nyborg Bay, der er kunstnerisk leder i Nikolaj Kunsthal, uddyber:

Noah Umur Kanber. Portræt

”Med Super High End Underground viser vi et øjebliksbillede af den synergi og sammensathed, som eksisterer i professionelle og eksperimentelle miljøer, som arbejder på tværs af billedkunst, mode og design. Her er en ofte helt særlig forbindelse til stede – indimellem også historier om undergrundskultur der på uforudsigelige og komplekse måder baner vejen for nye standarder og tendenser. Disse strømninger ændrer sig hele tiden og er derfor svære at indkapsle. Med denne udstilling forsøger vi at fastfryse et øjebliksbillede af en særlig gren af avantgarden”.

Udstillingen tæller bidrag fra bl.a. Henrik Vibskov & Andreas Emenius, Louise Lyngh Bjerregaard, Hannah Toticki, Noah Umur Kanber og Lise Haller Baggesen.

Udstillingen Super High End Underground kan opleves i Nikolaj Kunsthal i perioden 10. februar til 28. juli 2024.

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev