Museer rådgiver Nationalbanken i pengesager

Nationalbanken spørger museerne til råds i pengesager. Foto:nationalbanken
Nationalbanken spørger museerne til råds i pengesager. Foto:nationalbanken

KULTURPENGE Danmarks Nationalbank er i gang med at udvikle den næste generation af danske pengesedler. Arbejdet har flere faser, fra design og udbud til produktion og distribution, og forventningen er, at danskerne vil få de nye sedler i hånden i 2028-29. De nye sedler vil bestå af 50-, 100-, 200- og 500-kronesedler.

I Nationalbanken vil involvere en bred vifte af interessenter i den indledende fase, hvor der samles inspiration fra mange forskellige vinkler for at finde motiverne til nye pengesedler. Derfor inviteres en række uddannelsesinstitutioner og museer inden for kultur- og naturvidenskab til at bidrage med forslag til motiver.

Modtag det gratis nyhedsbrev fra museumsmagasinet.dk

https://www.museumsmagasinet.dk/nyhedsbrev/

På baggrund af forslagene fra museerne vil Nationalbanken etablere flere forskellige tværgående temaer, og i løbet af 1. halvår 2024 får alle borgere mulighed for virtuelt at give deres mening om motiverne til kende. Herefter vil Nationalbanken med inddragelse af et antal eksterne eksperter træffe beslutning om, hvilke motiver der skal pryde de nye sedler.

De nye sedlers endelige design vil trække på de modtagne forslag til motiver og borgernes input, foruden krav til sikkerhedselementer og muligheder i produktionsprocessen.

Derfor nye pengesedler

Samfundet har behov for kontanter, såvel i dag som i fremtiden. Selvom borgere og virksomheder i stigende grad anvender digitale betalingsløsninger, er kontanter stadig et udbredt og anvendt betalingsmiddel, og derfor arbejder Nationalbanken på at udvikle en ny og opgraderet seddelserie. Initiativet skal sikre, at kontanter forbliver et sikkert betalingsmiddel. Siden den nuværende seddelserie med danske broer og oldtidsfund blev designet, er der sket meget i udviklingen af pengesedler. Især har ny teknologi gjort det muligt at give sedlerne et sikkerhedsmæssigt løft, som kan styrke forsvaret mod forfalskninger.

Pengesedler er et håndgribeligt symbol på et lands identitet og tillægges både kulturel og historisk betydning. En pengeseddel er både et betalingsmiddel og et stykke brugskunst, der stiller krav til både æstetik og sikkerhed. Nationalbankens mål er at skabe en æstetisk ny seddelserie, der er fagligt velbegrundet, vækker genkendelighed hos befolkningen og indeholder den nyeste sikkerhedsteknologi.

De nuværende og fremtidige pengesedler anvendes både i Danmark og i Grønland, mens Færøerne har deres egne sedler med færøske motiver. På den baggrund inviteres Grønlands Nationalmuseum – ligesom en række institutioner i Danmark – til at komme med forslag til motiver.

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev