GENTÆNKNING Må man stadig sige ”indianer”? Det spørgsmål stilles i den nydesignede udstilling om internationalt venskab på Grassi Etnologiske Museum i Leipzig. Her bearbejder museet sin kolonihistorie, viser Benin-bronzer i en queer-feministisk sammenhæng og gør amatørindianere fra DDR til et udstillingsemne.
Udstillingen er også en form for selvransagelse hos det klassiske etnografiske museum, der har behov for en postkolonial forklaring. Derfor har museet i tre år arbejdet på programmet ”Reinventing Grassi”, ser har til formål at bringe museet mere i takt med tiden.
Udstillingen “Nationers Venskab” er nu åbnet som en del af “Re:Opening nr. 04”. Besøgende får på deres vej gennem de nyindrettede udstillingsarealer en idé om, hvad der adskiller fremtidens ønskede “netværksmuseum” fra det gode gamle etnografiske museum.
Den besøgende passerer Benin-bronzer, der endnu ikke er returneret og er fyldt med historier om kvinder fra det tidligere kongerige i Vestafrika, der trodsede normerne i det patriarkalske samfund.
En særlig del af udstillingen om Nationers Venskab handler om omstruktureringen af de etnografiske museer og samlingslandskabet i DDR og grundlæggende spørgsmålet om, hvordan et fængslet folk i almindelighed og etnologer i særdeleshed var i stand til at forske og etablere venskab mellem folk.
En helt speciel måde til at etablere venskaber var de mange indianerstudieklubber i DDR. Klubberne gik i høj grad ud på at studere indianernes liv gennem praktisk indianerliv. I udstillingen troner en ”made in GDR” tipi og i interviewmontager fortæller de indianske studiers eksperter om deres motivation for deres hobby – tilbage i DDR-tiden, og hvordan de holder det i live i dag.
Museets besøgende får ved udgangen udleveret en lille flyer, hvor museet sørger for at etablere den politiske korrekthed. For eksempel, at man som tysker godt kan bruge ordet ”indianer”, men at det vist ikke er rigtig pænt. I nationernes venskabs ånd råder museets flyer gæsterne til at spørge personer fra andre kulturer, hvordan de gerne vil have, man taler til dem.