Afrikansk kunstsamling giver udfordringer

Bernd Muhlacks afrikanske kunstsamling indeholder mere end 2600 genstande.
Bernd Muhlacks afrikanske kunstsamling indeholder mere end 2600 genstande.
Bernd Muhlacks afrikanske kunstsamling indeholder mere end 2600 genstande. Foto: Lübecker Museen.

Bernd Muhlack fra Kiel var livet igennem ansat i et nordtysk firma, der handlede med træ fra Afrika. Fra omkring 1960 begyndte Muhlack at opbygge en samling af afrikansk kunst. Denne samling har Museen Lübeck nu arvet – men arven er ikke uden problemer.

Der er tale om over 2600 forskellige kunstværker som træskulpturer, legetøj, mønter, våben, guldvægte, tekstiler og nogle nyere malerier af moderne østafrikanske kunstnere, fortæller lederen af Lübecker Volkskundesammlung, Lars Frühsorge.

Museet i Lübeck har indledt et samarbejde med en afrikansk akademisk ekspert, der hjælper med at afklare den kunstfaglige del af forbindelsen mellem Muhlacks samling og Centralafrika. Blandt andet gennem kontakter til museer og universiteter i Afrika.

Spørgsmålet om proveniens er naturligvis også aktuelt i forbindelse med en gave af den karakter. De fleste genstande er godt dokumenteret. Bernd Muhlack købte en del hos afrikanske kunsthandlere og senere også gennem internationale kontakter.

“Hvis der er tvivl, vil vi forsøge at afklare oprindelsen, ligesom det kan komme på tale at returnere genstanden”, siger Lars Früsorge. “Sådan er standarden for museer i det 21. århundrede, hvor man ganske har en forpligtelse, når man overtager en så prominent samling”.

Bernd Muhlack havde selv haft overvejelser om at overlade samlingen til afrikanske museer. Han ville gerne undgå, at samlingen blev strøet ud over det europæiske kunstmarked. Han endte med at ønske, at samlingen forblev intakt, og at den skulle overlades til et museum i Slesvig-Holsten.

 

Kilde: Deutschlandfunkkultur.de

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev