RELIGION Udstillingen ”Tro og lad tro – en udstilling om friheder og grænser” bliver vist i Altonaer Museum i Hamburg frem til 15. juli 2024.
Vi har friheden til at tro, hvad vi vil – og friheden til ikke at tro på noget. Religionsfrihed er nedfældet i både den danske og den tyske grundlov og er en menneskeret. Alligevel er religion blevet en kampplads, hvor der kæmpes på flere hverdagsplaner: I arkitektur, skoletimer, begravelser – emnerne er forskellige. I denne udstilling kan man udforske spørgsmål om denne grundlæggende rettigheds fortid og nutid.
Religionsfrihed har eksisteret i Altona siden 1601. Allerede dengang satte den uafhængige by Altona et modspil til Hamborg, som kun tillod den lutherske tro. De to gader Große Freiheit og Kleine Freiheit, som tilhørte Altona indtil 1938, fortæller denne historie med deres navne. Her kunne religiøse minoriteter bygge kirker og skabe kirkegårde.
I dag er Hamborgs bysamfund religiøst mangfoldigt og samtidig stadig mere sekulært.
Modtag vores gratis nyhedsbrev:
https://museumsmagasinet.dk/nyhedsbrev/
Med udgangspunkt i Altonas særlige historie ønsker museet at bruge denne udstilling til at sætte spørgsmålstegn ved religionsfrihedens nutid i Hamborg. Fokus er på forskellige stemmer og personlige perspektiver. Ligesom udstillingen er de en invitation til dialog.
Fiskerflækken Altona blev i 1600-tallet udstyret med omfattende privilegier og religionsfrihed. Det tiltrak nederlændere, tyske katolikker og jøder. Altona kom 1640 under den danske krone. Byen fik købstadsrettigheder i 1664 og udviklede sig til Hamburgs konkurrent med betydelig søhandel og — under Napoleonskrigene— smugleri.
I slutningen af 1700-tallet var Altona en af de største byer under den danske krone. Den første danske jernbane blev bygget mellem Altona og Kiel i 1844. I 1867 tilfaldt Altona Preussen og blev i kraft af industrialisering og frihavn en arbejderby; i 1937 blev den indlemmet i Hamburg. Der bor omkring en kvart million mennesker i Altona.