Ancher på Ordrupgaard

Vil han klare pynten fra 1880. – et af Michael Anchers realistiske malerier fra Skagen. Skagens Kunstmuseer
Vil han klare pynten fra 1880. – et af Michael Anchers realistiske malerier fra Skagen. Skagens Kunstmuseer

Vil han klare pynten fra 1880. – et af Michael Anchers realistiske malerier fra Skagen. Skagens Kunstmuseer

I rækken af udstillinger om kunstnerhjem sætter Ordrupgaard nu fokus på et af de mest berømte og elskede danske kunstnerpar: ‘Anna og Michael Ancher – sammen og hver for sig’, som udstillingen hedder

SKAGENSMALERE Det er første gang i nyere tid, at en udstilling omhandler begge kunstnere og det parløb, der fandt sted i det fælles hjem i Skagen. Udstillingen sætter den kunstneriske dialog under luppen og belyser ligheder og forskelle de to kunstnere imellem.

Dagens arbejde bedømmes fra 1883 er det centrale billede i udstillingen. Kunstnerne sidder i fællesskab og vurderer anstrengelserne med penslerne. Skagens Kunstmuseer

Indfaldsvinklen bliver maleriet Dagens arbejde bedømmes fra 1883, som kunstnerægteparret udførte i fællesskab. I billedet iscenesætter de sig selv som de ligeværdige udøvende kunstnere, de også var i virkeligheden. Fra deres fælles hjem – først i Havehuset bag Brøndums Hotel og siden på Markvej 2 – udgik nemlig et harmonisk og respektfuldt kunstnerisk partnerskab, der var et særsyn i en tid, hvor kvinder typisk måtte opgive deres karriere, så snart ægteskabet indtraf.

Det var søgen efter et nyt kunstnerisk terræn, der i 1874 bragte Michael Ancher (1849-1927) til Skagen, hvor han mødte den lokale og kunstnerisk begavede Anna Brøndum (1859-1935). Med udgangspunkt i motiverne i Skagen samt de fælles rejser til især Paris, hvor de blev eksponeret for de nyeste kunstretninger, skulle de begge blive vigtige repræsentanter for det moderne gennembrud i Danmark. Under indflydelse af realismen blev Michael således en markant fornyer af den monumentale danske figurkunst med malerier af blandt andet heroiske fiskere i redningsaktion, mens Anna i sine bedste værker dristigt bevægede sig væk fra virkeligheden for at lade lyset og farven styre, hvorfor hun i stigende grad betragtes som en pionerskikkelse i det 20. århundredes modernisme.

Et missionsmøde i det fri af Anna Ancher. Skagens Kunstmuseer

U

Udstillingen kurateres af museumsdirektør Anne-Birgitte Fonsmark og overinspektør Dorthe Vangsgaard Nielsen. Den kunstfaglige formidling varetages af museumsinspektør Rikke Zinck Jensen. Udstillingen ledsages af et katalog med artikler af udstillingens kunstfaglige konsulent, seniorforsker mag.art. Elisabeth Fabritius, kunsthistoriker og kunstkritiker Peter Michael Hornung og ph.d.-stipendiat og museumsinspektør ved Skagens Kunstmuseer Andreas Bjerre.

Udstillingen vises fra 20 september 2023 til 7. januar 2024

 

 

Udstillingen har efter åbningen den 20. september fået disse to anmeldelser:

★★★★★★
”Interessen for Skagensmalerne har med god grund været usvækket gennem årene – ikke mindst når det gælder parret Anna og Michael Ancher. Derfor kan man kun byde endnu en udstilling velkommen, hvor vi kan nyde parrets fremragende værker. Ikke mindst når konceptet er nyt.”
Kulturinformation

★★★★
“Det er derfor både velgørende og interessant, at Ordrupgaard til sin store efterårsudstilling har valgt at fokusere på et kunstnerægtepar, der ikke fulgte normen for korrekt malerhustruopførsel. Anna og Michael Ancher arbejdede ved siden af hinanden hele deres voksne liv, og var begge anerkendte og fejrede i deres samtid. De står således som den lysende undtagelse, der bekræfter reglen, og viser samtidig, at det i tiden omkring slutningen af det 19. århundrede og begyndelsen af det 20. sagtens var muligt for en kvinde at gøre sig gældende i kunstens verden.”
Berlingske

 

 

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev