Bevilling til sanseligheden

'Seimi Nørregaard: Underverdenens Parykparade' (2022).
Under den fælles titel, 'SANS! Nye verdner', vil museerne skabe udstillinger, som åbner kunsten og kunstmuseerne op for både børn og voksne og tilbyder et fælles sanseligt og engageret møde med kunst af høj kvalitet. Foto: Sorø Kunstmuseum.
'Seimi Nørregaard: Underverdenens Parykparade' (2022). Under den fælles titel, 'SANS! Nye verdner', vil museerne skabe udstillinger, som åbner kunsten og kunstmuseerne op for både børn og voksne og tilbyder et fælles sanseligt og engageret møde med kunst af høj kvalitet. Foto: Sorø Kunstmuseum.

PROJEKT Holstebro Kunstmuseum og Sorø Kunstmuseum har modtaget en bevilling på 2.715.000 kr. fra Nordea-fonden. Midlerne er givet til gennemførelse af projektet »SANS! Nye verdener«, en ny sanselig tilbagevendende udstillingsrække med tilhørende indsatser og aktiviteter for børn og voksne på de to kunstmuseer.

”Med satsningen ønsker vi at præsentere kunst, der pirrer sanselighed, kreativitet, leg og nysgerrighed på tværs af generationer. Samtidig ønsker vi at demonstrere, at et kunstmuseum kan fungere som en ramme, hvor der bliver fortalt historier og åbnet for nye, anderledes universer,” siger Mathilde Helnæs, museumsinspektør på Sorø Kunstmuseum.

De tre kommende udstillinger i 2024, 2026 og 2028 udvælges på baggrund af et ‘open call’. Temaet for den første udstilling ‘FABRICA’ i 2024 er valgt og skal laves af billedkunstner Eva Steen Christensen og scenograf Nikolaj Danielsen. Denne udstilling har udgangspunkt i et intimt, hverdags-objekt, nemlig tekstilet: som tøj, stof, symbol, kommunikation og identitet og lægger stor vægt på genbrug og på, at udstillingen kan formes af brugerne.

”Børnene er fremtidens kunst- og kulturbrugere, derfor vil vi gerne tilbyde en tidlig start med fokus på børns lige muligheder for at opleve og erfare kunst og kultur med nysgerrighed, aktiv deltagelse og medskabelse i fokus. Vi ønsker at forstærke museernes arbejde med det sanselige udstillingsformat, der spænder på tværs af generationer, men med særligt fokus på børn gennem inddragende udstillinger, som man kan indgå i rent sanseligt”, siger Katrine Sofie Jepsen, formidlingsinspektør på Holstebro Kunstmuseum.

Ikke al kunst må røres, hoppes på eller smages, men gennem ‘SANS! Nye verdener’ ønsker de to museer at skabe et kunstnerisk og sanseligt univers, der i tema og kunstnerisk udtryk relaterer sig til museernes samlinger og andre udstillinger. Dette gøres i forhåbningen om, at børnene fra en tidlig alder opdager, at deres engagement, tanker og blik er en helt central del af kunst-og kulturoplevelsen – også i de kunstoplevelser, hvor kunsten ikke må røres.

Projektet vil løbende blive evalueret og danne baggrund for inspiration og refleksion, der skal muliggøre, at erfaringerne fra ‘SANS! Nye verdener’ kan påvirke museernes virke.

Nordea-fonden støtter ”SANS! Nye verdener” med en bevilling på i alt 2.715.000 kr.

FABRICA vises på Sorø Kunstmuseum fra 22. marts 2024 til den 11. august 2024 og på Holstebro Kunstmuseum fra 14. september 2024 til 9. marts 2024.

 

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev