HESTEPYNT Alle har mulighed for at følge med, når det genskabte hesteudstyr fra ryttergraven i Fregerslev afsløres. Præsentationen bliver nemlig sendt ud i verden via live-streaming. Den digitale formidling foregår lørdag den 28. oktober mellem kl. 11 til og 11.30 . For interesserede tættere på Hørning, kommer hesten Sokke forbi Hørning Torv med sit udstyr mellem kl. 13.00 og 14.00.
Udgravningen af ryttergraven i Fregerslev ved Hørning har nemlig givet et sjældent indblik i vikingetidens hesteudstyr, og projektleder Merethe Schifter Bagge fra Museum Skanderborg tør godt at love, at der vil være høj bling-bling-faktor.
Vikingen fra Fregerslev
En forundersøgelse af den nuværende Vestergårds Allé viste i 2012, at der på bakketoppen lå en rig ryttergrav fra vikingetiden. Forskningsprojektet, som startede i 2017, skulle ved hjælp af udgravning, konservering og naturvidenskab sikre, at fundet kom op af jorden og blev bevaret for eftertiden. Siden da er genstandene blevet udgravet på laboratorie, konserveret og bearbejdet.
Graven viste sig at være en næsten uudtømmelig kilde til ny forskning, og særligt hesteudstyret har givet et gennembrud i forhold til funktion og udseende af vikingernes hesteudstyr. Rekonstruktion og test af hesteudstyrets funktionalitet har yderligere bidraget med ny viden om vikingeelitens brug af heste. Ifølge museumsdirektør Lene Høst-Madsen har det været et helt særligt privilegium, at vikingen blev fundet netop her, og at museet takket være fondene har haft mulighed for at føje væsentlig ny viden til en helt særlig periode i historien.
Magt og bling-bling
Lige syd for Hørning blev en rytter begravet i et stort egekammer i midten af 900-tallet. Gravgaverne afslører, at der var tale om en meget magtfuld person, som må have bevæget sig i toppen af hierarkiet, lige under kongen. I graven lå, udover hesten, også et imponerende sæt hesteudstyr. Hundredvis af forgyldte og forsølvede pyntebeslag var monteret på læderremme og træsadel.
”Fundet er helt fantastisk. Der var i forvejen kun ganske lidt kendskab til 900-tallets hesteudstyr i Danmark, og genskabelsen af udstyret har givet et enestående indtryk af både udseende og funktionalitet. Bling-bling-effekten har helt tydeligt været meget vigtig i vikingetiden. Det var bl.a. sådan, man viste sin høje sociale status – en slags datids-Porsche med forgyldte fælge,” siger projektleder Merethe Schifter.
Livestreaming sker fra kl. 11 til ca. 11.30 via dette link: www.vikingfregerslev.dk/livestreaming
Læs mere om projektet her: http://www.vikingfregerslev.dk