En tur i tidsmaskinen

København i 1762. Lucie Mølle på Gyldenløves Bastion ved nutidens Vester Voldgade. Grafik: Københavns Museum
København i 1762. Lucie Mølle på Gyldenløves Bastion ved nutidens Vester Voldgade. Grafik: Københavns Museum

VIRTUELT Du kan nu rejse 1000 år tilbage i tiden til det sted, hvor Rådhuspladsen i København ligger i dag. I forbindelse med det digitale pilotprojekt ”Byrummet under Rådhuspladsen” kan Københavns Museum, Geo og Københavns Stadsarkiv præsentere offentligheden for en digital 3D-model af, hvordan området omkring Rådhuspladsen i København har set ud i forskellige historiske perioder.

Et kig ned ad Frederiksberggade – nutidens Strøget. Grafik Københavns Museum

Modtag det gratis nyhedsbrev fra museumsmagasinet.dk

https://www.museumsmagasinet.dk/nyhedsbrev/

Gennem et eksisterende site kan man se infopunkter og få adgang til en 3D-modellen, hvor man kan gå på opdagelse i området, som det så ud i stenalderen (4000 f.v.t.), den tidlige middelalder (år 1130), i renæssancen (år 1620) og på enevældens tid (år 1762). Ved en række udvalgte infopunkter kan man fordybe sig i artikler om særlige bygninger eller emner for hver af de fire tidsperioder.

Projektet omfatter lokalisering og digitalisering af en stor mængde arkæologisk, kulturhistorisk og geologisk viden fra lokalområdet ved Rådhuspladsen. Denne viden sammenstilles og anvendes til opbygning af historiske overflader, landskabsformer samt historiske bygninger i et 3D-miljø. Pilotprojektet vil være afsættet for et kommende hovedprojekt, der både vil omfatte større dele af København og flere tidsperioder.

Valkendorfs Kanal nord for Rådhuspladsen. Foto: Københavns Museum

”For alle, både borgere og fagfolk, kan det være svært at forestille sig, hvordan byen så ud tilbage i tiden. Det har vi forsøgt at afhjælpe ved at bygge den historiske by og landskab op med en 3D-model, som er vores bedste bud på byens udseende omkring Rådhuspladsen på fire tidspunkter fra stenalderen og frem til 1762”, fortæller museumsinspektørerne Niels Henrik Andreasen og Tina Rasmussen.

Netop Rådhuspladsen er udvalgt til pilotprojektet, fordi de seneste årtiers arkæologiske udgravninger har vist, at området har gennemgået en kolossal udvikling gennem tiden. En udvikling, som kan være svær at forstå og forklare ved hjælp af traditionelle formidlingsformer. Rådhuspladsen er et sted, som mange kender og færdes, og nu får man mulighed for at tilføje den historiske dimension. Modellen er tilgængelig online via www.kbhbilleder.dk. ”Byrummet under Rådhuspladsen” kan desuden udforskes på touchskærm på Københavns Museum.

Ligner et computerspil

”Byrummet under Rådhuspladsen” ligner lidt et computerspil, men det bygger på solid faglig viden fra både geologiske boringer, arkæologiske undersøgelser og gamle kort. I modellen indgår beskrivelser af baggrunden for hvert tidsskridt, så man kan forholde sig kildekritisk til den samlede tolkning, og vi viser også de faktiske fund, der danner baggrund for den færdige model.

København set gennem Vesterport i 1762. Grafik: Københavns Museum

”Byrummet under Rådhuspladsen” er et virkelig interessant første skridt mod en digital platform for formidling af kultur- og naturarvs-historiske viden. Som professionel landskabsarkitekt ser jeg desuden stor værdi i platformen som en fælles indgang til meget af  baggrundsmaterialet, vi i vores fag ofte finder relevant for at sikre fremtidige projekters sammenhæng med- og respekt for historiske lag og værdier. Jeg håber, at modellen kan udbredes til også at omfatte større dele af København, og at projektet kan tjene som inspiration for formidling af andre steders historie også,” siger landskabsarkitet Jakob Sandell Sørensen, der er medlem af følgegruppen for ”Byrummet under Rådhuspladsen”.

Pilotprojektet ”Byrummet under Rådhuspladsen” udføres som et tværfagligt samarbejde mellem Københavns Museum og Geo, og udstilles i samarbejde med Københavns Stadsarkiv og Alexandra Instituttet. Projektet er støttet af Dronning Margrethe II’s Arkæologiske Fond, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden.

 

 

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev