Arketypen på en museumsgæst: En uddannet kvinde over 50

Museerne tiltrækker flest kvinder med en videregående uddannelse. Modelfoto iStock
Museerne tiltrækker flest kvinder med en videregående uddannelse. Modelfoto iStock

PUBLIKUM Den klassiske gæst på de danske museer er stadig en veluddannet kvinde over 50 år. Det slår den nationale brugerundersøgelse for 2022 fast. Undersøgelsen, der netop er udgivet, kommer ikke med de store overraskelser. For eksempel er besøg på et museum stadig noget man foretager sig sammen med andre. Under 10 procent vælger at gå på museum alene.

Hovedresultaterne fra undersøgelsen viser følgende:

  • Museumsoplevelsen vurderes højt. Samlet set vurderer brugerne museumsoplevelse til 8,7 på en skala fra 1 til 10. Brugere, der besøger museerne med børn, vurderer brugeroplevelsen for børn til 8,3.

 

  • Museumsbesøg er en social oplevelse. 91 procent af brugerne oplever museerne i selskab med andre. 9 procent kommer alene. Museumsoplevelsen er for mange brugere en familiebegivenhed, men besøg med venner er også udbredt.

 

  • Den typiske museumsbruger er uændret. Det er fortsat flest kvinder, personer ældre end 50 år og personer med en videregående uddannelse – 73 procent – på de danske museer. Omvendt er mænd, personer under 50 år og personer med en grundskole- eller ungdomsuddannelse underrepræsenterede.

 

  • De fleste vil anbefale museerne. I 2022 er 71 procent af brugerne ambassadører, der vil anbefale museet, de har besøgt, til andre. Jo ældre brugerne er, desto mere positivt vurderer de museerne, og desto større er deres lyst til at anbefale museet til andre.

 

  • Internationale brugere er tilbage. 19 procent af brugerne har bopæl i udlandet. Efter nogle år, hvor corona har begrænset antallet af internationale besøgende, er andelen i 2022 steget. Den er dog ikke på højde med andelen af internationale brugere i 2019 (24 procent).

 

  • Mange er førstegangsbesøgende. I 2022 er 38 procent af de adspurgte brugere førstegangsbesøgende på museerne. 34 procent af brugerne har besøgt museet flere gange i løbet af 2022, mens de resterende 28 procent  har besøgt museet i tidligere år.

 

Hele undersøgelsen kan ses her:

https://slks.dk/fileadmin/user_upload/SLKS/Omraader/Kulturinstitutioner/Museer/Statistik_om_museer/Den_nationale_brugerundersoegelse/Den_nationale_brugerundersoegelse_2022_FINAL.pdf

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev