Fødselar holder af hverdagen

Nordiska Museet Stockholm
Nordiska Museet, Stockholm. Foto: Nordiska Museet

RUNDT I dag – den 24. oktober – fylder Nordiska Museet i Stockholm 150 år. Museet fejrer naturligvis begivenheden med forskellige festlige tiltag. Og når man har fødselsdag, må man selvfølgelig ønske sig en gave. Nordiska Museet gentager succesen fra sin 100-års fødselsdag og ønsker sig hverdagsberetninger fra svenskerne.

I 1973 var det ambitionen, at den 24. oktober skulle blive den mest veldokumenterede dag i museets historie. I hvert fald modtog museet hundredvis af breve og billeder, som i dag ligger i museets arkiv. Man kan se et udvalg af beretningerne fra 1973 på: www.minnen.se/tema/24-oktober-1973

Nordiska Museets grønne baggaard. Foto: Helena Bonnevier, Nordiska Museet

Beretningerne bærer præg af tidens aktuelle emner som statskup i Chile, Watergate-skandalen, en begyndende oliekrise som følge af krig i Mellemøsten.

Men også de nære hverdagsoplevelser har fundet plads i beretningerne. Morgenen den 24. oktober 1973 var usædvanlig kold, kunne svenskerne fortælle – sammen med hvad de i øvrigt foretog sig resten af dagen. Børn skrev og fortale om deres skoledag og om hvad de lavede i deres fritid. Flere børn tegnede tegninger, som fortalte, hvad de lavede i løbet af dagen.

Svenskerne har mulighed for at afleveret deres hverdagsberetninger anno 2023 på www.minnen.se.

Historien

Den 24. oktober 1873 åbnede Arthur og Sofi Hazelius en Skandinavisk-etnografisk samling i lejede lokaler i Drottninggatan 71 A i Stockholm.

I året 1907 stod den store bygning på Djurgården færdig – Hazelius-familiens vision om et palads for folket til at bevare minderne for fremtiden.

 

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev