Fremadstormende kunstnere på Charlottenborg

Thao Nguyen Phan, First rain, Brise Solei, 2021. Foto: Thao Nguyen Phan
Thao Nguyen Phan, First rain, Brise Solei, 2021. Foto: Thao Nguyen Phan

ÅRSVÆRK Kunsthal Charlottenborg offentliggør sit udstillingsprogram for det nye år, der byder på internationalt anerkendte kunstnere, som Thao Nguyen Phan, Simon Dybbroe Møller, Francis Upritchard, en stor anlagt udstilling om kunstig intelligens samt en lang række talenter og etablerede stjerner fra både ind- og udland.

I løbet af det kommende år præsenterer Kunsthal Charlottenborg tre soloudstillinger, der hver især belyser højaktuelle emner gennem en bred vifte af værker, heriblandt fængslende filminstallationer, minutiøst udført lakmaleri, sarte akvareller, arkitektoniske interventioner, dekoreret keramik, farverige masker, mundblæste glasvaser samt figurative skulpturer. Efterårets store temaudstilling på Kunsthal Charlottenborg vil med en række anerkendte internationale kunstnere tilbyde nye perspektiver på forholdet mellem kunst og kunstig intelligens.

Kunsthal Charlottenborgs direktør Michael Thouber siger:

”I 2024 viser vi nogle af de mest fremadstormende og væsentlige kunstnere fra hele verden. Flere af udstillingerne er skabt i samarbejde med nogle af de udenlandske kunstinstitutioner, som vi respekterer mest som Pirelli HangarBicocca i Milano og KW Institute for Contemporary Art i Berlin. Disse samarbejder giver os mulighed for at vise danskerne nogle af tidens mest efterspurgte kunstnere. Samtidig er det mere bæredygtigt at vise kunstnerne på flere europæiske institutioner, når vi fragter deres værker fra hele verden til vores kontinent.”

Næste år kan publikum også se frem til at genbesøge Charlottenborg Live, der hver måned byder på en helt ny række live talks, performances og omvisninger.

Charlottenborg Forårsudstilling 2024
2 Feb – 3 Mar 2024

Charlottenborg Forårsudstilling er muligheden for at opleve kunstneriske talenter fra Norden og andre steder i verden. Med rødder tilbage til 1857 er udstillingen en af de vigtigste åbne, censurerede udstillinger i Europa og en fast og velbesøgt del af Kunsthal Charlottenborgs program.

Hvert år udvælger en fagjury en bred vifte af kunstnere gennem en åben ansøgningsproces. Grundlæggende for Forårsudstillingen er, at alle over 18 uanset baggrund og uddannelse kan søge. Det åbne format giver mulighed for at opdage nye kunstnere og blive introduceret til forskellige kunstneriske udtryk. Charlottenborg Forårsudstilling fungerer som et barometer for samtidskunstens tilstand og afspejler de aktuelle tendenser inden for kunstverdenen. Med værker, der spænder fra maleri og skulptur til videoinstallationer og performancekunst, er der rig mulighed for at udforske og forstå samtidskunstens mangfoldighed.

Juryen består i 2024 af: billedkunstner Aske Olsen, billedkunstner J.G. Arvidsson, arkitektstuderende, kurator og kunstner Aysha Amin, sammen med Laboratoriet for Æstetik og Økologi repræsenteret af Ida Bencke, Dea Antonsen og Laura Gerdes-Miranda.

Charlottenborg Forårsudstilling organiseres af Charlottenborg Fonden.

Thao Nguyen Phan
Reincarnations of Shadows
13 Mar – 11 Aug 2024

Billedkunstner Thao Nguyen Phan (f. 1987) sammenfletter mytologi og folklore fra hendes hjemlands turbulente fortid med nutidens presserende spørgsmål omkring overdrevent forbrug og ødelæggelse af Jordens ressourcer. Netop skæringspunktet mellem det dokumentariske og det overnaturlige er i højsædet i denne udstilling, der fremmaner spøgelsesagtige tilstedeværelser, frodige landskaber og uofficielle fortællinger.

Thao Nguyen Phan: March on a Honda Dream from Dream of March and August 2020.

Thao Nguyen Phans spirituelle filmværker kredser om samspillet mellem mennesker, arkitektur og natur i Vietnam og Mekong-regionen, der gennem historien har været plaget af naturlige såvel som menneskeskabte tragedier, og som den dag i dag præges af kolonialismens arv, vedvarende industrialisering og tiltagende klimaforandringer.

Reincarnations of Shadows sammenvæver lyd, billeder og taktile værker. Gennem mere end 100 værker fra de seneste 10 år vil udstillingen udfolde kunstnerens fængslende billedsprog i stemningsfulde filminstallationer, minutiøst udførte lakmalerier, lysskulpturer, sarte akvareller og arkitektoniske interventioner.

Thao Nguyen Phan. Foto: Alexandra Bertels

Udstillingen er kurateret af Henriette Bretton-Meyer, præsenteres i samarbejde med CPH:DOX og er organiseret af Pirelli HangarBicocca i Milano i samarbejde med Kunsthal Charlottenborg.

Afgang 2024
12 Apr – 20 Maj 2024

Afgang 2024 viser værker af årets dimittender fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Det er en udstilling, der både viser de individuelle kunstneriske praksisser, der udfolder sig på kunstakademiet, og samtidig er det et kurateret gruppeudstilling, der giver et samlet indblik i hvad, der rører sig hos den næste generation af kunstnere. Afgang vises i de klassiske rammer i Kunsthal Charlottenborgs højloftede sale og værkerne skabes i et væld af materialer og formater, fra fotografi, skulptur og maleri over lyd, video og performance.

De deltagende kunstnere er: Amanda Ramona, Christine Dahlerup, Davide Hjort Di Fabio, Erdal Bilici, Freja Sofie Kirk, Johan Bech Jespersen, Kamil Dossar Franko, Lukas Danys, Mikkeline Lerche Daa Natorp, Sofus Keiding-Agger, Tea Eklund Berglöw, Theodor Nymark, Vibe Kilde, Bjarke Jepsen, Eva Helene Pade, Hedvig Greiffenberg, Johanne Anastasia Stoffersen, Olga Kristine Stage, Sophia Luna Portra, Thor Kazuo Buehlow, Wenjie Zhou, Ani Liv Kampe, Jacob Schill, Cecilie Penney, Jiawei Zheng, Julie Nymann, Nivetha Balasubramaniam, Philip Ullman, Sahar Jamili, Sara Krøgholt Trier, Tringa Gashi

Udstillingen er i 2024 kurateret af Post Brothers.

Simon Dybbroe Møller
8 Jun – 11 Aug 2024

Han har vækket Grauballemanden til live, skabt et værk med den danske digter Peter Laugesen dinglende fra en gaffeltruck og instrueret en filmisk trilogi inspireret af Richard Scarrys børnebog om det travle arbejdsliv.

I sommeren 2024 præsenterer Kunsthal Charlottenborg et omfattende udvalg af værker af den danske kunstner Simon Dybbroe Møller (f. 1976), der er professor ved Billedhuggerskolen på Det Kgl. Danske Kunstakademis Billedkunstskoler. Udstillingen, der strækker sig fra midten af 2000’erne og frem til i dag, vil være den hidtil mest omfattende præsentation af Dybbroe Møllers praksis. Kunstneren vil til udstillingen både skabe en række nye værker og genskabe nogle af sine tidligere arbejder.

Dybbroe Møller er er interesseret i, hvordan man kan konstruere billeder, der løbende udfordrer vores faste forestillinger om dokumentation og repræsentation og antager nye former. På konceptuel vis dissekerer kunstneren vores forståelse af fotografiet eller rettere det fotografiske gennem en udforskning af menneskets oplevelse, perception og hukommelse. I stedet for at fokusere på ét bestemt medie eller én stil, afsøger Dybbroe Møller hele tiden nye områder, idet han med legende lethed bevæger sig mellem film, fotografi, fundne objekter, installation, skulptur, performance, skrivning, kuratering og undervisning.

Udstillingen er kurateret af direktør på KW Institute for Contemporary Art i Berlin, Krist Gruijthuijsen, i tæt samarbejde med kunstneren. Læs mere her.

Francis Upritchard
28 Sep 2024 – 16 Feb 2025

Til efteråret præsenterer Kunsthal Charlottenborg en soloudstilling med den newzealandske billedkunstner Francis Upritchard (f. 1976). Hendes værker befinder sig i et krydsfelt mellem billedkunst, design og kunsthåndværk og tager mange forskellige former: fra figurative skulpturer i stor skala til dekoreret keramik, delikate akvareller, farverige masker og mundblæste glasvaser.

Francis Upritchard skaber sine værker med en tydelig begejstring for både science fiction og forhistoriske fund, og flere af hendes modellerede skulpturer legemliggør mytiske figurer såsom kentauren, dinosauren og havfruen. På Kunsthal Charlottenborg får disse væsener bl.a. følgeskab af en gruppe excentriske figurer og en stor samling af kunstnerens miniatureværker, der tilsammen undersøger hvad en skulptur egentlig kan være.

Udstillingens fantastiske væsner og farverige personligheder undslipper etablerede normer og udfolder en kalejdoskopisk fortælling i hele kunsthallens nordfløj, der giver mulighed for fordybelse i forskellige facetter af den menneskelige erfaring.

Udstillingen er kurateret af Henriette Bretton-Meyer.

AI – Poetics of Encryption
28 Sep 2024 – 12 Jan 2025

Gennem værker af både danske og internationale kunstnere vil årets store temaudstilling på Kunsthal Charlottenborg tage publikum med ind i en verden, hvor kreativitet og teknologi mødes, og tilbyder et nyt perspektiv på det dynamiske forhold mellem kunst og kunstig intelligens.

Nye teknologier, som kunstig intelligens (AI), er ofte svære at forstå og genstand for mange spekulationer. Udstillingen udforsker både fascinationen og bekymringerne omkring disse teknologiske værktøjer, og værkerne i udstillingen fokuserer på mennesket i dag – dets grænser og potentialer i en tidsalder med maskinlæring.

I foråret 2023 underskrev over 1000 internationale forskere og virksomhedsledere en fælles erklæring om at stoppe udviklingen af store AI-teknologier. Men hvad er de bange for? Og hvordan forholder nogle af de mest toneangivende kunstnere i vores tid sig til, hvordan den hastige udvikling af kunstig intelligens vil påvirke samtidskunsten og samfundet?

Gennem tankevækkende kunstværker viser udstillingen AI – Poetics of Encryption et imaginært landskab, der indeholder kunstneriske udsagn om intelligens, uvidenhed, information, magt og livet i 21. århundrede.

Udstillingen er kurateret af Nadim Samman og initieret af KW Institute for Contemporary Art i Berlin med støtte fra Volkswagen Group. AI – Poetics of Encryption vil blive vist i en ny udgave på Kunsthal Charlottenborg.

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev