Hindu-figur finder hjem

image
Best Time to Visit Nepal: Understanding Nepal's Four Main Seasons | kimkim

I mere end otte århundreder vogtede den hellige Lakshmi-Naryana-statue over de troende hinduer i den napalesiske by Patan, indtil den pludselig forsvandt ved et tyveri i 1984. Seks år senere dukkede figuren op på Sotheby’s auktioner, hvor en samler købte figuren og lånte den ud til museet i Dallas.

En hinduistisk stenskulptur er på vej tilbage til Nepal efter den for 40 år siden forsvandt fra et alter og endte hos Dallas Museum of Art i Texas, USA.

En talsmand for Sotheby’s siger, til New York Times, at auktionsfirmaet ikke er optegnelser fra salget, der kan fortælle om hvilken proveniens, der var fremlagt, da figuren blev sat på auktion.

I 2019 stiller en ekspert spørgsmålstegn ved oprindelsen af den ikoniske figur fra Kathmandu-dalen. F.B.I. blev involveret, og et samarbejde omkring en overlevering af stenskulpturen til Nepal ambassade i Washington finder sted i denne uge.

Tilbageleveringen signalerer også Nepals regerings fokus på at få stjålne genstande retur. Da landet åbnede sine grænser i 1950’erne, blev Katmandu-dalens templer udsat for plyndringer, der var et udtryk for det sorte markeds stigende interesse i regionen.

Nepals regering var godt i gang med at skaffe de stjålne genstande retur, men det store jordskælv i 2015 satte processen i stå.

Eksperter håber, at figurens tilbagevenden til Nepal vil få andre museer med Nepalesiske genstande i samlingerne til at tænke sig om.

Kilde: New York Times

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev