Jøde i DDR – drømmen om et bedre Tyskland

image

Alice Zadek med sin datter Ruth og sin nevø David Hopp på Stalinalle (nuværende Karl-MarxAllee) i  Berlin omkring 1956.  Billedet er en gave til Jüdische Museum Berlin fra Ruth Zadek. Foto: Gerhard Zadek.

LIV De håbede på at være med et at bygge et bedre Tyskland. Mange tysk-jødiske kunstnere og intellektuelle satte deres præg på det kommunistiske DDR. En mindre gruppe holdt fast i deres religiøse praksis på trods af undertrykkelsen fra myndighederne.

I dag 8. september åbner en ny udstilling på Jüdisches Museum Berlin. Udstillingen fortæller historien om jøder i DDR, hvor antifascisme, socialistisk utopi og religiøst liv var nogle af bestanddelene i jødernes hverdag. Udstillingen formål er at give et indblik i jødernes liv i den socialistiske stat.

Efter Holocaust tog mange jøder det bevidste valg at de ville bo i Østtyskland for at være med til at opbygge et nyt mere ligeligt socialistisk samfund idet de håbede på, at dette samfund ville være mere retfærdigt og uden antisemitisme.

Rejsekiste der har tilhørt det jødiske par Lizzi og Josel Zimmering, Foto: Roman März

I forbindelse med udstillingen er der udgivet en bog, der er båret af personlige fortællinger og af bidrag fra intellektuelle fra forskellige felter. Bogen giver et tæt indblik i hvordan jøders liv var, og hvordan de levede det i under den socialistiske republiks vil kår og hvad der skete med deres idealer.

Bogen rummer flere personlige eksempler på jøder og jødiske familiers erfaringer med at være jøde i DDR.

Et af eksemplerne er familien Zadek. Efter nazisternes magtovertagelse i 1933 tilsluttede Alice og Gerhard Zadek (??) sig en modstandsgruppe i Berlin, indtil de i 1939 flygtede til England.

De fleste af deres jødiske venner og familie, som valgte at blive i Tyskland døde i Holocaust. Efter krigen besluttede familien Zadek at vende tilbage til deres tidligere hjemland.

Optændt at antifascistiske idealer besluttede familien Zadek sig for at slå sig ned i den sovjetisk besatte zone, der senere skulle blive til DDR. De ville bidrage til at opbygge det socialistiske utopia i det nye Tyskland, og de var tro mod stat og parti. Gerhard gjorde karriere som chefredaktør på forskellige aviser og Alice blev fabrikschef.

Deres socialistiske tro var større end deres jødiske, så det var tilsyneladende ikke et problem for dem at officielt at træde ud af den jødiske menighed, som DDRs socialistiske enhedsparti forlangte.

Ruth Zadek er datter af Alice og Gerhard. Hun delte ikke forældrenes begejstring for DDR-styret, og forlod landet allerede inden Berlin-musens fald for at forfølge sin karriere og for at få den mand, hun elskede. Til stor skuffelse for hendes forældre. På samme måde var forældrene skuffede over, at det socialistiske eksperiment endegyldigt slog fejl.  I forbindelse med udstillingen blev Ruth Zadek præsenteret for familiehistorien, og for hende var det en meget følelsesmæssig proces.

Ud over udstillingen og den tilhørende bog, er der arrangeret en række events og koncerter.

Kilde: dw.com

Kilde: jmberlin.de

 

 

 

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev