BYFORNYELSE Den Gamle By vil gerne vise historiens mangfoldighed. Ikke som noget separat, men som en integreret del af det danske samfund i de relevante historiske epoker, som Den Gamle By er bygget op omkring.
Et nyt projekt sætter fokus på de jødiske samfund, der i mellemkrigstiden fandtes i mange af provinsens købstæder.
Projektet omfatter to interiører i gadeplan i Den Gamle Bys 1927-kvarter samt en lille udstilling, med fortællingen om de jødiske samfunds historie i Danmark gennem århundrederne.
Kulturstyrelsen har tidligere bidraget til, at Den Gamle By kan realisere oversigtsudstillingen, og nu har Aage og Johanne Louis-Hansens Fond sikret at de to interiører mod gaden kan realiseres. Fonden har doneret de 2,5 millioner kroner.
Jødisk samfund i Randers
Publikum vil opleve en jødisk børstenbinder-butik samt en ydmyg bolig, som man skal forestille sig bebos af en tilrejsende trosfælle. Tilsammen vil de to interiører give et snapshot af jødisk liv i en dansk provinsby i mellemkrigstiden, og de vil blive indrettet, så de fra tid til anden kan bemandes med aktører og fortællere. Butik og bolig bliver installeret i et hus fra Randers. I en længere periode var netop Randers hjemsted for den største jødiske menighed uden for København. Da synagogen i Randers lukkede i 1936, var det den sidste uden for hovedstaden.
Forlægget for forretningen er den jødiske børstenbinder-forretning ’Eduard Hartogsohn A/S, Børste, Pensel & Gadekostefabrik’. Virksomheden var etableret af Jonas Hartogsohn i 1800-tallet og lå i 1927 på hjørnet af Snaregade og Klostergade i Randers. Efterkommerne efter familien Hartogsohn har velvilligt stillet et enestående materiale af familieoptegnelser, erindringer, fortællinger og billeder til rådighed for Den Gamle Bys projekt. Udstillingen på Randershusets førstesal vil give et overblik over den jødiske historie i Danmark og også fungere som en slags indeks til, hvor i landets købstæder man finder jødiske gravpladser, tidligere synagoger, markante firmaer med videre.
”Vi bestræber os på, at Den Gamle By skal være et flerstemmigt museum, som viser den mangfoldighed, der også fandtes i samfundet førhen”, siger museumsdirektør Thomas Bloch Ravn. ”Det være sig socialt, erhvervsmæssigt, religiøst eller etnisk”. I Den Gamle Bys nyere kvarterer træder man som gæst ind i hjem af alle slags. Børnefamilier, pensionistpar, et kollektiv, en blind mands hjem, en singlekvinde, et homoseksuelt par, tyrkiske gæstearbejdere og en grønlandsk studerende. Og nu snart også en jødiske børstenbinder.
I 2024 vil de nødvendige ombygninger af huset blive gennemført, og i 2025 vil interiør-udstillingerne i stuen åbne. Udstillingen på førstesalen åbner i 2026