Kort nyt

Sveriges døve får museum

HØRT Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, har netop bevilget 10,7 millioner svenske kroner til projektet Døves Kulturarvscentrum. Gennem flere år har SDR samme med andre aktører arbejdet for døves ret til viden om Sveriges historie og kultur.

Projektet løber over tre år og har til formål at etablere et kulturarvscentrum på Västanviks Folkhögskola i Leksand. SDR kommer sammen med Västaviks Folkhögskola og foreningen Pär Aron Borgs venner til at drive projektet i samarbejde med flere museer i Sverige.

Døves Kulturarvscentrum får som fokus at bygge et fysisk museum og udvikle et digitalt museum. Desuden kommer projektet til at forvalte døvehistoriske formål. For eksempel dokumentation, der i dag er spredt ud over hele Sverige og på mange forskellige aktører. Projektet kommer også til at arbejde på den kulturpolitiske arena for at belyse og cementere døves historie som en del af Sveriges kulturarv.

Stjerner kastet for Ancher

KRITIK Anmelderne er begejstrede for den nyåbnede udstilling Anna og Michael Ancher – sammen og hver for sig.

POLITIKEN ❤️❤️❤️❤️❤️

”Ordrupgaard inviterer indenfor hos kunstnerparret Anna og Michael Ancher fra Skagen. Dem gider man virkelig godt at besøge.”

SJÆLLANDSKE MEDIER ★★★★★

”Summa summarum: dette banebrydende og nyskabende powercouple i dansk kunst får virkelig fortjent momentum på Ordrupgaard. Hip hip hurra. Og fem funklende stjerner.”

KULTURINFORMATION ★★★★★★

”Interessen for Skagensmalerne har med god grund været usvækket gennem årene – ikke mindst når det gælder parret Anna og Michael Ancher. Derfor kan man kun byde endnu en udstilling velkommen, hvor vi kan nyde parrets fremragende værker. Ikke mindst når konceptet er nyt.”

BERLINGSKE ★★★★

“Det er derfor både velgørende og interessant, at Ordrupgaard til sin store efterårsudstilling har valgt at fokusere på et kunstnerægtepar, der ikke fulgte normen for korrekt malerhustruopførsel.”

JYLLANDS-POSTEN ★★★★★

”Ordrupgaards kombination af glimrende malerier, kulturhistoriske undersøgelser og privatpsykologiske studier er bestemt alle pengene værd.”

KRISTELIGT DAGBLAD ★★★★★

“Hun var den, der i stilhed fik arbejdet sig frem mod en særlig brug af farve og lys, der er usædvanlig i sin poetiske essens. Livet i stuerne, blomsterne og ikke mindst moderportrætterne er fremragende…”, “… han malede også Skagens lys og bundter af solsikker og ikke mindst sine nærmeste – sin hustru, sit barn og svigermoderen, så det blev et studie i samhørighed.”

 

Pussy Riot

ANMELDELSER Siden åbningen af Pussy Riot-udstillingen på Lousiana i forrige uge har kommentarer, perspektiver og meninger om gruppens virke præget mediebilledet. Anmelderne jubler over Pussy Riots knivskarpe systemkritik, sprudlende protestkunst og voldsomme vidnesbyrd, men også deres relevans i forhold til tidens debat om kunstnerisk ytringsfrihed. Berlingske, Jyllands-Posten og Politiken kvitterer med henholdsvis seks stjerner og hjerter og taler om “livsnødvendig kunst” og om en “perfekt og helt uomgængelig udstilling”. Kristeligt Dagblad er også stærkt begejstret for udstillingen, der i en kombineret omtale og anmeldelse får fem stjerner.

 

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev