Kræver museumschef fyret for racisme mod italienere

Mens politikerne skændes om rabat på billetterne, strømmer publikum til udstillingen på Det Egyptiske Museum i torino. Foto: Det Egyptiske Museum
Mens politikerne skændes om rabat på billetterne, strømmer publikum til udstillingen på Det Egyptiske Museum i torino. Foto: Det Egyptiske Museum

POLITIK Et museum er blevet en ideologisk kampplads i Italien.  Historien tager sit udgangspunkt i rabat på billetter til arabere.

Andrea Crippa, der er en del af Giorgi Melonis højreradikale regeringsflertal i Italien, har krævet direktøren for Det Egyptiske Museum i Torino, Christian Greco, fyret. Årsagen er, at Det Egyptiske Museum tilbage i 2018 tilbød billigere billetter til arabisk-talende museumsgæster. Formålet var angiveligt, at bidrage til en bedre dialog mellem to kulturer.

Men initiativet satte protester i gang. Udenfor museet demonstrerede medlemmer af højreorienterede partier – herunder den nuværende ministerpræsident Giorgia Melonis italienske broderskab – der dengang kun havde tilslutning fra fire procent af vælgerne. Meloni karakteriserede ideen som idiotisk og diskriminerende mod italienere.

Kistegalleriet i museet i Torino. Foto: Det Egyptiske Museum i Torino

Andrea Crippas reaktion kom også efter, han havde vundet over Greco i en retssag, hvor Greco havde beskyldt Crippa for at opfordre til had. Han udtalte derefter til den italienske presse, at Greco burde opføre sig værdigt og træde tilbage.

”Vi vil gøre alt for at få ham smidt ud, og vi vil bede kulturminister Gennaro Sangilliano om at fyre ham, hvis han ikke selv træder tilbage,” sagde Crippa tidligere på ugen.

Christian Greco har tidligere arbejdet en del i udlandet, og han sagde i sidste uge til avisen La Stampa, at det kun er i Italien, at politikere blander sig i museumsdriften. Som det i øvrigt at vanskeligt at kritisere Greco for, da hans museum i 2022 havde mere end 900.000 besøgende og hvor der konstant er kø foran udstillingen.

Greco har da også fået støtte fra adskillige politikere fra oppositionen – herunder tidligere kulturminister Dario Fransceshini. ”Kultur er et område, der bør holde ude af det politiske slagsmål, ” sagde han og advarede mod kun at ansætte regeringstro medarbejdere.

Årsagen til at den gamle historie fra 2018 med de rabatten til arabere kom til live igen, var at Maurizio Marrone, der er politisk leder af Piemonte-regionens afdeling for sociale forhold, forleden sagde til Torinoudgaven af den italienske avis Correro della Serra, at Greco antagelig ikke fik sin ansættelse forlænget, fordi der var mere kvalificerede kandidater. Piemonte er siden valget sidste år blevet ledet af den højreorienterede koalition.

 

 

 

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev