Latino-museum i modvind

Udstillingen ”Presente” har fået kritik fra højrefløjspolitikere, som kalder den forkert og fornærmende. Foto: Tony Powell The Smithsonian National Museum of the American Latino.
Udstillingen ”Presente” har fået kritik fra højrefløjspolitikere, som kalder den forkert og fornærmende. Foto: Tony Powell The Smithsonian National Museum of the American Latino.

STRID Et nyt museum om latino-minoriteten i USA er blevet centrum for et politisk slagsmål. Endnu inden museet overhovedet eksisterer. Planen er at bygge et helt nyt museum på den berømte Smithsonias Museum Mile i Washington DC. Men balladen begynder altså allerede inden betonen er blandet, skriver New York Times.

I juli forsøgte af republikanske medlemmer af kongressen med latinobaggrund at få fjernet museet fra budgettet, fordi de mente, at museets syn på latinoer var forkert og fornærmende. Baggrunden for den holdning fik de fra en udstilling, museet viste i midlertidigere lokaler. Udstillingen fremstillede efter republikanernes mening latinoer efter en Marxistisk skabelon, hvor latinoerne var ofre for et undertrykkende USA.

Tidligere i denne måned rejste Time Magazine et spørgsmål om direktionens politiske holdning, da arbejdet med en planlagt udstilling om latinoers kamp for borgerrettigheder i 1960 pludselig blev standset. Udstillingen bliver erstattet af med et show om salsa-musik.

Direktør Jorge Zamanillo satser på salsa. Foto: Smithsonian

Direktøren for museet, Jorge Zamanillo siger, at beslutningen ikke er politisk.

”Jeg fandt frem til, at jeg ville gå i en anden retning,” sagde han og understregede, at arbejdet med borgerretsudstillingen var gået i gang, inden han tiltrådte på museet i maj 2022. Som begrundelse for at erstatte udstillingen om borgerrettigheder med et salsa-show sagde Jorge Zamanillo, at han ville ud til et bredere publikum.

Striden om det endnu ikke byggede museum afspejler en større debat om latinoernes politiske identitet. Tidligere stemte latinoer primært demokratisk, men de senere år har flere bevæget sig over til republikanerne, og spørgsmålet om hvorvidt man overhovedet kan tale om latinoer som en samlet gruppe bliver rejst.

”Der er stærke historiske, politiske og andre skel, der deler latinoer” siger Albert Camarillo, der er pensioneret historiker fra Standford University og ikke involveret i museet.

”Kontroverser omkring museet er uundgåelige,” siger Camarillo, ”men jeg tror, at det politiske miljø og ’anti-woke’ følelsen har provokeret kontroverserne, ud over hvad man kunne have forestillet sig,” siger han.

Det nye latino-museum skal drives af institutionen The Smithsonian, der i forvejen driver 21 andre museer. Latino-museet blev godkendt af kongressen i 2020, og Smithonian har udpeget to mulige steder på Washingtons museumsstrøg. Man regner med en pris på omkring 800 millioner dollars, hvoraf halvdelen kommer fra regeringen. Mens balladen allerede er i gang, vil det vare omkring 12 år, inden det nye museum kan slå dørene op. Indtil da holder museet til på et 1500 kvadratmeter stort udstillingsområdet i the National Museum of American History.

 

 

 

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev