Lille udstilling om stor komponist

image

Den geniale komponist Rued Langgaard følte sig forbigået af sin samtid, og endte sit liv som organist i Ribe. Her er der netop åbnet en udstilling om den excentriske komponist, der endelig bliver  anerkendt. Foto: Sydvestjyske Museer

MUSIK Forestil dig at du i løbet af dit liv komponerer mere end 400 musikværker – heriblandt 16 symfonier og en opera. Eller at du som blot 11-årig får lov at optræde som organist i Marmorkirken. Eller at Berliner Filharmonikerne – et af de fineste orkestre i verden – uropfører din første symfoni i Berlin, inden du fylder tyve år!

Forestil dig også, at du føler musik er noget guddommeligt. Men også at du livet igennem mødermodstand, udelukkelse og manglende anerkendelse af din genialitet. Velkommen til Rued Langgaards verden!

Udstillingen om Rued Langgaard vises i Det Gamle Rådhus i Ribe

Med en ophøjet og romantisk opfattelse af kunst og kunstneres rolle, stak Langgaard ud fra sin samtids nøgterne idealer og den jordnære danske mentalitet. Derfor kæmpede han livet igennem med et anstrengt forhold til resten af musiklivet.

Langgaard havde ikke mange fortrolige og var især knyttet til sin moder, Emma. Efter hendes død giftede han sig med Constance Tetens, der havde været moderens husassistent de seneste fem år.

Selvom Rued Langgaard blev forbigået og kritiseret i sin egen samtid, er en stor del af hans værk i dag værdsat og udgivet, og interessen for hans musik er stigende.

Pris-nomineret

Berliner Philharmonikernes Langgaard-indspilning er netop blevet nomineret til Gramophone Awards, skriver Dacapo Records i en pressemeddelelse.

Den nye indspilning af Rued Langgaards Symfoni nr. 1, Klippepastoraler med Berliner Philharmoniker og

Den nye indspilning af Rued Langgaards spektakulære Symfoni nr. 1, Klippepastoraler med Berliner Philharmoniker og dirigent Sakari Oramo er netop blevet offentliggjort som én af de nominerede til den prestigefulde Gramophone Award i kategorien ‘Orchestral’.

“Berliner Philharmoniker uropførte værket tilbage i 1913. Under Oramo tilfører de den i dag enorm forståelse og instinkt”, skriver Gramophones anmelder om symfonien, der blev afvist som uspillelig af både orkestrene i København og Stockholm. Kun Berliner Philharmonikerne kunne se hvilket mesterværk, det unge danske geni havde skab.

Gramophone skriver desuden: “Den tematiske enhed er bemærkelsesværdig – der er ikke 10 takter, hvor man ikke hører et af værkets centrale motiver gentaget på en eller anden måde. […] De [Berliner Philharmoniker, red.] kan håndtere Langgaards tendens til at brøle “større, højere” i ydersatserne og gør det med selvsikkerhed.”

Gramophone Awards afholdes i London den 4. oktober 2023.

 

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev