FORSKNING Museum Midtjylland har netop modtaget en bevilling på 3.3 millioner kr.fra Augustinus Fonden til et stort arkæologisk forskningsprojekt, der har fået titlen ’Under pres’.
Museum Midtjyllands arkæologer har i mange år arbejdet sammen med kolleger fra Museum Horsens og Moesgaard Museum om at realisere netop dette projekt.
Med bevillingen fra Augustinus Fonden bliver der i sommeren 2024 sat gang i en udgravning ved Hedegård, som ligger lige på kanten af Skjern Ådal, syd for Ejstrupholm.
Nyere undersøgelser har kastet lys over, at der kan ligge både en stor landsby fra lige omkring vores tidsregning og en befæstning eller måske en borg i området.
I slutningen af 80’erne blev der udgravet en gravplads, som viste sig at være en af Nordens mest spektakulære gravpladser fra jernalderen. Sammen med udenlandske specialister, studerende og forskere fra Københavns- og Aarhus universiteter og arkæologisk- og naturvidenskabelig afdeling på Moesgaard Museum skal Museum Midtjyllands arkæologer nu udgrave Hedegård på ny.
Krig, magt og diplomati
Projektet stiller skarpt på en kort periode af Danmarks oldtid, nemlig årtierne lige omkring vores tidsregning og i den kommende udgravning skal det undersøges, hvordan krige, diplomati og magt udspillede sig på denne tid. Lige før starten på vores tidsregning begyndte der pludselig at komme våben med i gravene i Jylland – og vi oplever en række grave og bebyggelser, hvor man med ét bryder med århundreders forholdsvis stilfærdig udvikling i bebyggelse og gravlæggelser. Pludselig bliver det relevant at udstille rigdom, alliancer og militærmagt i meget større grad.
Vi har set det på pladser omkring Herning ved for eksempel Rosenholmvej ved Tjørring og ved Ørregård, hvor der sættes gang i jern- og fødevare produktion i stor skala, men også ved storstilede rituelle handlinger som f.eks. ofringen af de mange døde krigere i mosen ved Alken Enge ved Mossø og store ofringer som Dejbjergvognen.
Rig gravplads
Men ved Hedegård, lige over Skjern Ådal ser vi måske fænomenet i sin reneste form. Her tyder de geofysiske undersøgelser nemlig på, at der her findes en stor landsby, i hvis midte der ligger et palæ, en fyrstelig gård som tilsyneladende er omgivet af massive volde og grave. Så det er måske nærmere en ”borg” eller et ”kastel” end en ”gård”.
Lige ved siden af denne landsby ligger en af landets største og rigeste gravpladser, som netop udmærker sig ved at have en rigtig høj andel af våbengrave og enkelte ekstremt rige grave.
Ser vi ud over landets grænser har Romerne, i nøjagtig samme periode, besat Gallien, men de presser på og de fortsætter gradvist deres ekspansion op i området mellem Rhinen og Elben.
Om udgravningen
Arkæologernes hypotese, at midtjyderne i den grad har forholdt sig til denne massive, aggressive og aldeles overlegne militærmagts ambitioner, og at de dramatiske skift i det arkæologiske materiale er udtryk for at de netop har været ‘under pres’.
Om hypotesen er korrekt, skal de nye udgravninger vise, men uanset udfaldet af dem, åbnes et vindue ind i de ”førende” slægters dagligstue.
De kommende undersøgelser og udgravninger berører problemstillinger som både er helt specifikke for jernalderen og som også er relevante for os alle sammen i dag.
Men først og fremmest er muligheden for at lave arkæologiske udgravninger ved Hedegård en drøm museerne har delt i mange år – og den oplevelse deles naturligvis gerne med alle. Der vil blive rig mulighed for at opleve udgravningen hen over næste sommer og se nogle af fundene.