Nyt kunstnerliv hos Krøyer og Ancher

Oscar Jörck maler i P.S. Krøyers have. Det nye initiativ giver flere kunstnere mulighed for at arbejde i skagensmalernes atelierer. Foto: Skagens Kunstmuseer
Oscar jörck maler i P.S. Krøyers have. Det nye initiativ giver flere kunstnere mulighed for at arbejde i skagensmalernes atelierer. Foto: Skagens Kunstmuseer

GÆSTER Skagens Kunstmuseers atelierer skal igen vækkes til live af kunstnere. Fra foråret 2024 inviterer museet nordiske kunstnere indenfor i et residency-program, som skal kunne mærkes i hele Skagen.

Skagens Kunstmuseer vil skabe nyt kunstnerisk liv i Skagen. Museets nye ‘artist in residency-program Skagen AiR’ sikrer, at der fra marts 2024 vil flytte kunstnere ind i museets tre atelierer: P.S. Krøyers og Michael Anchers atelierer i Skagens Museums have og Atelier Saxild i haven ved Anchers Hus.

Skagen AiR skal skabe nye kunstneriske forbindelser mellem Skagen anno 2024 og den arv, som skagensmalerne og kunstnerkolonien omkring dem efterlod sig:

P.S. Krøyers atelier. Foto: Skagens Kunstmuseer

”Det er fuldstændig oplagt og enormt vigtigt for os at få liv i ateliererne igen. Både P.S. Krøyer og Michael Ancher har jo arbejdet og malet i de her atelierer, og kunstnerkolonien satte evige spor i Skagen. Det er den ekstraordinære arv, vi gerne vil løfte og videreudvikle med Skagen AiR,” siger museumsdirektør Lisette Vind Ebbesen.

Skagen AiR henvender sig til nordiske kunstnere på tværs af alle kunstarter, som har lyst til at bruge en periode på 12 uger i Skagen på at fordybe sig i eget arbejde, i byen og dens unikke kunst- og kulturhistorie og at gøre det omgivet af en ganske særlig natur.

Residency-programmet er et led i Skagens Kunstmuseers nye strategi Flere Fællesskaber, som skal aktivere museets tre matrikler og haver, og programmets første tre kunstnere fylder ateliererne fra foråret 2024.

Jury

Ansøgningerne til Skagen AiR bliver vurderet af en jury bestående af Lisette Vind Ebbesen, museumsdirektør for Skagens Kunstmuseer, Jane Jin Kaisen, kunstner og professor ved Skolen for Mediekunst under Det Kongelige Danske Kunstakademi, Soffie Viemose, musiker, og forfatteren Jens-Christian Grøndahl.
Mødet mellem Skagen og samtidskunsten
De kunstnere, som udvælges til Skagen AiR, bliver mødt med ét krav: de skal interagere med Skagen. Interaktionen kan antage mange former – det kunne være en genfortolket omvisning på Skagens Museum, i Anchers Hus eller Drachmanns Hus, en formningstime på Skagen Skole, et samarbejde med en lokal virksomhed, en begivenhed i byen eller noget helt fjerde.

P.S. Krøyer i arbejde foran sit atelier. Foto: Skagens Kunstmuseer.

”Det vigtigste element i Skagen AiR er mødet,” siger Lisette Vind Ebbesen, museumsdirektør. ”For det første skal kunstnere møde vores historiske kunstsamling og udfolde deres nutidige arbejde i skagensmalernes atelierer. For det andet kræver det her residency-program, at kunstnerne kommer ud og møder byen. Det er helt afgørende for os, at byens borgere og virksomheder kan mærke, at vi har søsat det her projekt.”

Anchers atelier. Foto: Skagens Kunstmuseer

For at sikre en stærk forankring i lokalsamfundet har Skagens Kunstmuseer indgået samarbejder med Skagen Erhvervsforening, Skagen Handelsstandsforening og Skagen Skoleafdeling, som alle er klar til at åbne dørene for kunstnerne.

Skagens Kunstmuseer trækker på sin egen historie: I slutningen af 1880’erne begyndte en flok unge malere, der senere skulle blive kendt som skagensmalerne, at besøge den lille fiskerby langt mod nord. Gradvist stødte flere og flere udøvende kunstnere til, og der etablerede sig en reel kunstnerkoloni i Skagen. Malere, forfattere, skuespillere, digtere, musikere, journalister, arkitekter og billedhuggere kom snart til Skagen år efter år for at arbejde, spise og mødes. Det resulterede i et fællesskab og en blomstrende kunstnerisk produktion, som har haft betydning for byen lige siden.

Atelier Saxild. Foto: Skagens Kunstmuseer
Atelier Saxild i haven ved Anchers hus. Foto: Skagens Kunstmuseer

Lokal historie

Netop den lokale kulturhistorie og videreførelse af de kunstneriske traditioner er en af årsagerne til støtten fra Det Obelske Familiefond, som har en særlig tilknytning til Nordjylland:

“Den oprindelige kunstnerkoloni i Skagen havde stærke forbindelser til de nordiske lande, og den tradition bliver ført videre ved oprettelsen af det professionelle residency Skagen Air. Skagens Kunstmuseer er fyrtårnsinstitution i Nordjylland, og vi støtter projektet, fordi det både har til formål at styrke og udvikle regionens kunstscene og samtidig sikre kulturhistorien i Skagen,” siger Agnete Braad, fra Det Obelske Familiefond.
Skagens Kunstmuseer åbner for ansøgninger til residency-programmet den 24. oktober 2023.

De tre atelierer, som stilles til rådighed er Michael Anchers atelier i Havehuset, beliggende i Skagens Museums have. Dernæst ateliervinduet i Atelier Saxild, som ligger i haven ved Anchers Hus. Sidst P.S. Krøyers gamle atelier i Skagens Museums have.

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev