Pas på kulturarven i konflikten

Pigtråd omkring Jerusalem. Foto: Rodolfo Quevenco/Pixabay
Pigtråd omkring Jerusalem. Foto: Rodolfo Quevenco/Pixabay

KONFLIKT: Den internationale museumssammenslutning, ICOM, udsendte onsdag den 25. oktober en erklæring omkring konflikten mellem Israel og Palæstina. Erklæringen nævner ingen af de stridende parter, og er i det hele taget holdt i et sprog, der tilsyneladende skal tjene til ikke at blive part i konflikten på nogen af siderne. Hovedpointen i erklæringen er, at de stridende parter skal respektere kulturarven, mens konflikten står på, og at ICOM forventer en øjeblikkelig våbenhvile.

Oversat fra engelsk lyder erklæringen som følger: “Det Internationale Råd for Museer (ICOM) udtrykker sin dybe bekymring over den aktuelle vold, der påvirker israelske og palæstinensiske civile og beklager de betydelige humanitære konsekvenser, som konflikten har haft i de seneste uger. ICOM kondolerer dem, der har mistet familie, venner og lokalsamfund på grund af volden.

ICOM står fast i sin forpligtelse til at bevare kulturarven og minder om, at alle parter er tvunget til at respektere international lov og konventioner, herunder Haagerkonventionen fra 1954 om beskyttelse af kulturel ejendom i tilfælde af væbnet konflikt.

ICOM advarer også mod den potentielle stigning i smugling og ødelæggelse af kulturgenstande på grund af konflikten i den berørte region og minder om internationale juridiske forpligtelser, der arbejder for at forhindre ulovlig import, eksport og overførsel af kulturejendomme, såsom UNESCO-konventionen fra 1970 og UNIDROIT-konventionen fra 1995.

ICOM forventer således en øjeblikkelig våbenhvile i respekt for international humanitær ret for at forhindre yderligere tab af menneskeliv og beskytte kulturarven – som er afgørende for vores kollektive menneskelighed – og bekræfter sin forpligtelse til principperne om fred, forståelse og enhed gennem bevarelse og beskyttelse af kulturarven”.

  

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev