BYGGERI Hvordan skal Nationalmuseet se ud i fremtiden? Dette spørgsmål er politikerne på Københavns Rådhus så småt gået i gang med at besvare. På et møde i udvalget for teknik og miljø behandlede man mandag den 2. oktober en indstilling fra forvaltningen omkring det kommende museumsbyggeri.
Det er endnu lang vej fra den politiske behandling i udvalget, til museet kan slå dørene op til et ombygget, nyt museumskompleks. I første omgang skal politikernes ja eller nej bane vejen for en arkitektkonkurrence, hvor museumsprojektet bliver mere konkret. For at arkitekterne har noget at arbejde ud fra, skal politikerne afstikke nogle retningslinjer for, hvad man kan og ikke kan med de gamle – og for fleres vedkommende – fredede bygninger.
Museumsprojektet har været i nabohøring, og her har en af de centrale indsigelser været, at man ikke ønsker et byggeri, der er højere end de 21 meter, der i dag udgør det højeste punkt på Nationalmuseets bygninger i København. I forvaltningens indstilling til politikerne er en maksimal højde på 27 meter nævnt.
Med sin placering i de gamle, fredede eller bevaringsværdige bygninger, bliver det ikke nogen nem opgave at bygge museet om. Men det er nødvendigt at ændre de ofte smalle og trange udstillingsrum, så Nationalmuseet kan leve op til internationale standarder, mener museets direktør, Rane Willerslev.
”Museet er ekstremt ufleksibelt. Der er seks kilometer montreudstillinger, der ikke er skiftet ud. Og rummene er ikke klimasikrede – det er hver enkelt montre, så det er svært at skifte udstillingerne ud. Det bliver ikke bedre af, at vi har små, lavloftede rum som er meget smalle, så vi har svært ved at skabe forandring og tilbyde en moderne museumsoplevelse,” siger han til TV 2 Kosmopol.
Læs forvaltningens indstilling til teknik- og miljøudvalget her: