Prestigefyldt museumsbyggeri

Processed with Snapseed.
Processed with Snapseed.

Vestre Landsrets tidligere bygning bliver til Museum Wibergis. Foto: Viborg Museum

BYGGERI Nu påbegyndes byggeriet af Museum Wibergis på Gråbrødre Kirkestræde i Viborg. Mange års hårdt arbejde begynder at bære frugt, som kan plukkes, når Wibergis i 2025 forventes at åbne dørene til en storslået museumsattraktion midt i domkirkekvarteret.

Med byggeriet investerer Viborg Kommune 89 millioner i at forandre den tidligere Vestre Landsret-bygning til et moderne bymuseum. Herudover bidrager en række fonde med i alt 25 millioner til udviklingen af de nye udstillinger, der skal formidle en ny fortælling om Viborg. Fortællingen om konge, kirke og ret, og om en by, der blev mødested for magt gennem 1000 år.

Etableringen af det nye museum er et af mange moderniseringsprojekter, der i løbet af få år vil gentænke domkirkekvarteret i Viborg til en turistattraktion på internationalt plan.

Magten bliver udstillet

I mere end 1000 år har Viborg været et centrum for magt i Danmark.
Blandt andet som arnested for Landstinget, Jyske Lov, kongehyldninger, reformationen, Snapsting og som en vigtig del af det danske demokratis vugge i form af stænderforsamlingerne og udviklingen af den moderne retsstat.
I dag er Viborg blandt andet hjemsted for Vestre Landsret, hovedsæde for Region Midtjylland,
Civilstyrelsen, Nævnenes Hus og Viborg Domkirke.
Magt er således en fundamental del af Viborgs gamle og nye fortælling, og den er derfor central, når Viborg Museum i 2025 åbner dørene til Museum Wibergis.

Vestre Landsret tildigere bygninger. Store, lyse rum inviterer nærmest til at lave et museum. Foto: Viborg Museum

“Viborg har en helt central placering i Danmarkshistorien, og det vil vi gerne formidle på en spændende måde, der kan imponere museumsgæster i 2025. Derfor glæder jeg mig rigtig meget til museet står færdigt,så det kan fortælle Viborgs spændende historie til både borgere i Viborg Kommune og til de mange turister,der hvert år besøger den historiske bymidte, siger borgmester Ulrik Wilbek i en pressemeddelelse fra Viborg Kommune.

Meget mere i vente

Han glæder sig samtidig over, at etableringen af det nye Museum Wibergis kun er et af mange projekter, der i løbet af få år vil transformere domkirkekvarteret i Viborg til en turistattraktion på højt internationalt niveau.
“Med etableringen af Museum Wibergis i Vestre Landsrets gamle bygninger, færdiggør vi den første af flere etaper i Domkirkekvarteret, som er det mest visionære og ambitiøse kulturprojekt i Viborg Kommune nogensinde, siger borgmesteren.

Historien skal mærkes

For museumschef Brian Wiborg er fokus dog fuldt ud på Museum Wibergis og på at sikre en
udstillingsoplevelse ud over det sædvanlige.
“Museum Wibergis bliver en sanselig oplevelse, hvor animation, musik, farver og interaktive installationer skal skabe en effektfuld oplevelse for gæsterne. Viborgs historie er vigtig og dramatisk, og derfor skal den også formidles sådan. Historien skal mærkes, sætte aftryk, og skabe refleksion og dialog, siger Brian Wiborg ifølge pressemeddelelsen fra kommunen.

Fakta om byggeprojektet
Bygherre: Viborg Kommune
Totalrådgiver: Rønnow Arkitekter
Samlet budget køb og renovering: 89 mio. kr.
Fakta om udstillinger
Budget: 25 mio. kr.
Udstillingsdesign: Torden & Lynild
Udstillingsgrafik: Creative Zoo
Følgende fonde har doneret midler til udstillingerne:
• Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond
• Augustinusfonden
• Aage og Johanne Louis-Hansens Fond
• Nordea-fonden
• Ole Kirk’s Fond
• Knud Højgaards Fond
• Jyllands-Postens Fond
• Ege Fonden
• Gangstedfonden
• Viborg Innovation Fond
• Viborg Borger og Haandværkerforening

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev