Ramasjang og tju-bang i den

Kandis, Gyldengrød og Pyrus. Tre kendte karakterer i juledagene. Foto: Søren Hartvig/Frontier2Film/TV 2
Kandis, Gyldengrød og Pyrus. Tre kendte karakterer i juledagene. Foto: Søren Hartvig/Frontier2Film/TV 2

NISSE I år kan hele familien komme i ægte julestemning og gå på opdagelse i Pyrus’ store og magiske univers, når Greve Museum viser særudstillingen Alletiders Pyrus.

Pyrus optrådte for første gang i TV 2’s julekalender Alletiders Jul i 1994. Siden blev det til yderligere tre julekalendere og en spillefilm, som alle er instrueret af Martin Miehe-Renard.

Gyldengrød og Pyrus. Foto: Søren Hartvig/Frontier2Film/TV 2

Historien handler om den livlige og sorgløse arkiv- og hiphop-nisse Pyrus, som trods sine ellers gode intentioner, ofte får rodet sig ud i problemer. Serien har gennem årtier taget både store og små med storm, og igen i år viser TV2 Pyrus i den bedste sendetid.

I udstillingen på Greve Museum er der bl.a. mulighed for at opleve Pyrus’ originale nissedragt, Frejas og nissepigen Kandis’ kjoler og rigsarkivar Bertramsens skrivebord. For museumschef Mette Tapdrup Mortensen var der ikke tvivl om, at Pyrus skulle være centrum for årets juleudstilling:

“Pyrus er en ikonisk figur med en stor fanskare opbygget gennem 30 år. Det er helt i tråd med Greve Museums ånd at være stedet, hvor danskerne kan møde kulturarv i al sin mangfoldighed. I vores stuehus fra 1800-tallet pynter vi hvert år op til jul som i gamle dage. Vi er ikke Rigsarkivet, men vores lokalarkiv er faktisk en guldgrube af spændende historier. Vi elsker juleudstillinger på Greve Museum, og det er jo vores kerneopgave at formidle, hvordan fortiden og nutiden mødes,” fortæller Mette Tapdrup Mortensen.

Nostalgi

I udstillingen bevæger publikum sig rundt mellem et stort udvalg af flotte rekvisitter, originale tegninger og en flot model af Nissebo. Man kan endda “gå glad i bad” i den store urtepotte, som Pyrus og de andre nisser brugte.

I forlængelse af udstillingen er der mange spændende juleaktiviteter for både børn og voksne. F.eks. afholder Greve Museum en nostalgi-fredagsbar for dem, der var børn i 90’erne, og så inviteres børnefamilierne til jul på gården, hvor de bl.a. kan lave julegaver og besøge museets arkiv.

Udstillingen kan opleves fra torsdag 16. november 2023 frem til søndag 7. januar 2024. Alle er velkomne til udstillingsåbningen den 15. november kl. 16.00-17.00.

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev