Rensdyrjægerne fra Jels var de første moderne mennesker

Arkæologien fortæller historien, der er 14.000 år gammel. Foto: useum Sønderjylland
Arkæologien fortæller historien, der er 14.000 år gammel. Foto: useum Sønderjylland

UDSTILLING En kølig efterårsdag for omkring 14.500 år siden opholder en gruppe rensdyrjægere sig på et bakkedrag ved Jelssøerne. Herfra har de udsigt over tunneldalen. Jægerne venter på rensdyrene, der skal igennem dalen på vej til vinteropholdet sydpå. Snart kan jagten begynde.

Arkæologien fortæller historien, der er 14.000 år gammel. Foto: Museum Sønderjylland

Rensdyrjægerne er de første moderne mennesker, som når det sydlige Skandinavien, og vi kender dem fra flintevåbnene og redskaberne, som de efterlod ved Jelssøerne.

Fra fredag 1. september kan du på Museum Sønderjylland Arkæologi, Haderslev, opleve istidsjægerne og deres anstrengelser for at overleve i barske omgivelser.

I anledning af udstillingen arkæolog Jørgen Holm i løbet af åbningsperioden, 1. september 2023 – 28. april 2024, facebook-gruppen ’Arkæologiske nyheder – Fund og Fortid’ med jævne mellemrum bringe en lang række opslag om disse spændende fund og de jævnaldrende fund ved Slotseng kun 5-6 km derfra. Her er der ovenikøbet undersøgt et såkaldt dødishul med velbevaret og til dels bearbejdet organisk materiale, bl.a. rensdyrknogler og -gevirer.

 

 

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev