Rodin-skulptur forsvundet

Les Bourgeois de Calais af Rodin. Her i bronze på Metropolitan Museum.
Les Bourgeois de Calais af Rodin. Her i bronze på Metropolitan Museum.

TÆNK En to meter høj statue af den franske billedhugger Auguste Rodin er forsvundet fra et kunstmuseum i Glasgow.

Ifølge Kelsingrove Park Art Collection er den store figur i gips ”unlocated” – eller på en slags dansk – ulokaliseret. Skulpturen er en del af ”Les Bourgois de Calais” som forestiller en gruppe borgere fra den franske havneby, der i 100-årskrigen var under belejring af Englænderne. Ifølge Rodin-komiteen er det figuren Jean d’Aire, der er blevet væk.

Les Bourgois de Calais blev bestilt af byen Calais og afsløret i 1895. Der er siden fremstillet adskillige kopier i gips og bronze. Det skotske museum købte værket direkte fra kunstneren i 1901. Gruppen indgik i en udstilling i Kelvingrove Park fra den 25. juni til den 30. september 1949. Men siden har ingen haft styr på, hvor Jean d’Aire er taget hen, skriver The Guardian.

Direktøren for Rodin komiteen, Jérome le Blay, finder forsvindingsnummeret ”beklageligt”, men siger samtidig, at forsvindingen nok skal ses i sammenhæng med tiden, fordi” gipsarbejder tidligere ikke var særligt højt vurderede. I dag er der et prisskilt på omkring 25-30 millioner kroner på værket.

Ifølge Glasgow Life, der er ansvarlig for mange af Glasgows kulturelle begivenheder, havde figuren taget skade i forbindelse med udstillingen i 1949, og organisationen frygter, at den har lidt samme skæbne som en anden udstillet figur, ’Johannes Døberen’, der også gik itu, og nu ligger på lageret hos Glasgow Museum Ressource Center. Le Blay håber derfor, at figuren dukker op i arkiverne ved en senere lejlighed.

Omkring 1750 andre genstande er forsvundet fra skotske museer – herunder guldmønter med tilknytning til dronning Mary I af Skotland, som regerede i det 16. århundrede.

Fra British Musen er der – som det har været omtalt – forsvundet omkring 2.200 genstande, mens Museum Wales har fundet ud af, at der er omkring 2.000 genstande, som museet ikke kan gøre rede for. Altså at de er ”ulokaliserede”.

Uden sokkel

I 1884 modtog Auguste Rodin en bestillingen fra Calais på et monument over de legendariske borgere, som i 1347 reddede deres by fra englændernes 11 måneder lange belejring. Edward III havde tilbudt at hæve belejringen, hvis seks borgere iført sækkelærred og med strikke om halsen ville stille som gidsler i den engelske lejr. Den mægtigste mand i Calais tilbød som den første at gå i matyrdøden, men ved ankomsten blev de seks mænd skånet af den engelske dronning.
Rodin formåede som ingen anden at fremmane opgivelse og desperation. Vel at mærke helt uden teatralsk drama, hvorfor resultatet også er så overbevisende. Mindre overbevist var Rodin af sin kundes placering af monumentet på en sokkel: ”Jeg ville ikke have nogen sokkel til disse statuer. Jeg ønskede, at de blev anbragt på den offentlige plads foran Rådhuset i Calais, og at de så ud, som om de var ved at tage afsted for at begive sig ind i fjendens lejr.”
 
Glyptoteket i København har den første version, der blev udført efter monumentet i Calais. Skulpturgruppen indgår nu i udstillingen “Dansk og fransk skulptur” – helt uden sokkel, skriver Glyptoteket på Facebook.

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev