Salut for fæstningen

image

Garderhøjfortet i Gentofte skyder salut for Befæstningens Dag og sit eget 10 års jubilæum. Foto: Garderhøjfortet

Garderhøjfortet kan på Befæstningens Dag søndag den 24. september 2023 fejre sit første runde jubilæum. I 10 år har fortet formidlet militærhistorie og med den nuværende situation i Europa er formidlingen kun blevet mere relevant.

FORSVAR Kristine Adler-Nissen, leder af Garderhøjfortet, har høje forventninger til dette års ´Befæstningens Dag´, fordi det samtidig er en fejring af fortets 10 års jubilæum som museum og formidlingscenter. Der er sket meget siden de tidlige dage, hvor hun tiltrådte. Der var vandpytter på gulvet på hele fortet, og adskillige affugtere skulle fjerne den værste fugt, der drev ned ad væggene. Siden da er der sket meget på fortet. Der er etableret interaktive udstillinger, flere særudstillinger og også flere digitale formidlingslag.

”Garderhøjfortet er bygget til at være hemmeligt, og vi har derfor brugt de seneste 10 år på at gøre det kendt, at fortet eksisterer og ligger midt i et villakvarter i Gentofte. Mange naboer vidste ikke, hvad det var der lå i deres baghave, men gennem tilbagevendende traditioner – såsom den helt aktuelle Befæstningens Dag – er det lykkedes at få det hemmelige fort på landkortet” fortæller Kristine Adler-Nissen.

Restaurering

Garderhøjfonden som ejer Garderhøjfortet har netop været igennem en proces med at få lavet en Masterplan for fortets fremtid. ”Der er stadig meget at gøre, og det vil der blive ved med at være med et gammelt fort som dette der rummer en hel del ”K3”’ere i tilstandsrapporten. Vi har i netop fået udarbejdet en masterplan, hvor blandt andet restaurering af fortets infanterikaserne og kanontårne er på tegnebrættet. Det er helt unikt at vi på fortet har et kanontårn, der er fuldt funktionsdygtigt. Det er så vidt vi ved det eneste i Europa, der stadig fungerer. Så vi håber at vi kan renovere en række af fortets andre kanontårne også, så de også kan bevares for eftertiden.”

Jubilæet fejres officielt til Befæstningens Dag søndag den 24. september kl 10-16. Der er i dagens anledning gratis adgang til fortet og en hel række spændende aktiviteter for hele familien. I Garderhøjfortets interaktive udstillinger kan man opleve, hvordan det var at være soldat på fortet under 1. verdenskrig. Børnene kan få en soldaterbog og prøve at træne nogle af de samme ting som Sikringsstyrken trænede på fortet i 1915. Selvfølgelig er der også helt bogstaveligt et brag af en oplevelse, når Garderhøjfortets største kanoner affyres kl. 12. Dette efterfølges af musiceren fra Hjemmeværnets Musikkorps fra København.

Fakta:
Garderhøjfortet stod færdigt i 1892 og blev brugt aktivt til 1920. I 2013 åbnede fortet som museum, først drevet af ´Experimentarium´ i Hellerup og senere af Gentofte Kommune. Fortet tilbyder nu rundvisninger, børneaktiviteter, undervisningsforløb, teambuilding og Escape Rooms. Derudover har fortet begivenheder ved Fastelavn og Halloween og deltager i større arrangementer, så som Befæstningens Dag og Golden Days.
Rundvisninger på Befæstningens dag foregår kl. 10.15, 10.45, 11.15, 12.45, 13.15, 13.45, 14.15 eller 14.45, og pladserne uddeles efter først til mølle-princippet.
Andre arrangementer på Befæstningens Dag kan udforskes her: https://www.befaestningsdagen.dk/befaestningsdagen/

Københavns befæstning

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev