Sydvestjyske i nationalt samarbejde

aabning-af-dragons-of-the-northern-seas-foto-sydvestjyskemuseer

Sydvestjyske Museer og Nationalmuseet har netop indgået en 5-årig forpligtende aftale, der vil betyde tæt forskningssamarbejde, fælles udstillinger og samarbejde om blandt andet digital udvikling og publikumsanalyser.

Fra åbningen af udstillingen Dragons of the Northern Sea, der blev skabt i et tidligere samarbejde mellem Nationalmuseet og Sydvestjyske Museer. Foto: Sydvestjyske Museer.

Den nye aftale er en udvidelse af et allerede eksisterende samarbejde, hvor de to museer arbejder sammen – bl.a. om Frøstruplejren og Historisk Samling fra Besættelsestiden.

Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev er glad for aftalen. Han mener, at de sydvestjyske museer med sine dygtige forskere og værdifulde erfaring kan lære e Nationalmuseet noget. Ligesom Nationalmuseet kan lære de regionale museer noget. Samarbejdet er en demonstration af, hvordan Nationalmuseet gentænker sin rolle som hovedmuseum ved at være relevant for hele landet og ved at styrke de regionale museer.

Rane Willerslev – direktør for Nationalmuseet

Sydvestjyske Museers direktør, Flemming Just, er helt enig i, at det store hovedmuseum og det mellemstore lokale museum har meget at give hinanden: ”Nationalmuseet besidder rigtig mange kompetencer og ressourcer, som vi sjældent kan mønstre lokalt. Det er for eksempel meget ressourcekrævende at gå ind i EU-ansøgninger, men her har Nationalmuseet stor succes, og vi håber, at de kan trække os med i projekter.”

De to institutioner vil samarbejde om at udvikle fælles udstillinger, og som det første konkrete initiativ vil Nationalmuseets danefæudstilling for eksempel blive vist på Museet Ribes Vikinger. Nationalmuseet vil desuden arbejde for at kunne overdrage nogle af de flotte skatte fra Ribe-området, som i øjeblikket befinder sig på hovedmuseet.

Sydvestjyske Museer indleder også et samarbejde med Nationalmuseets mediehus ’Vores Tid’, der skal udvikle den digitale formidling, og mediehuset indgår omvendt i en stor ansøgning til et forskningsprojekt om udstødte befolkningsgrupper efter 2. Verdenskrig, som Sydvestjyske Museer står i spidsen for.

Et tredje konkret initiativ er, at lokale, historiske fotografier fra Esbjerg-Ribe området skal inkluderes i Nationalmuseets nye historiske street view kort Hvor er det fra?. Her kan danskere hjælpe med at stedfæste historiske fotos og gå på opdagelse i det street view kort over Danmark, der er ved at blive skabt.

Årelangt samarbejde om forskning
Nationalmuseet er Danmarks ældste museum fra 1807, mens Sydvestjyske Museer kan føres tilbage til 1855 og er provinsens ældste museum. Dengang hed museet Den Antikvariske Samling og havde fra begyndelsen et samarbejde med Nationalmuseet, der afgav flere genstande til samlingen i Ribe, som det i øvrigt også førte tilsyn med i de følgende hundrede år.

I dag er Nationalmuseet landets største forskningsinstitution på Kulturministeriets område, mens Sydvestjyske Museer er blandt de mest forskende af de statsanerkendte museer. De to museer samarbejder stadig på forskellig vis.

I mere end 20 år har Nationalmuseet eksempelvis hjulpet Sydvestjyske Museer med datering af arkæologiske fund ved brug af dendrokronologi (årringsdatering af træ). Museerne har for nyligt samarbejdet om strontium-isotopanalyser af vikingeskeletter fra Ribe for at afdække deres mobilitet. Og i øjeblikket arbejder museerne sammen om en nærmere bestemmelse af Damhus-skatten, der består af omkring 250 sjældne sølvmønter fra vikingetiden, som i 2018 blev fundet uden for Ribe. I 2015 havde begge museer desuden et godt samarbejde om den stort anlagte vikingetidsudstilling på Suzhou Museum i forbindelse med det dansk-kinesiske kulturår.

Besættelsestiden er et helt andet felt, hvor de to museer allerede har et tæt samarbejde mellem Frihedsmuseet, Frøslevlejren og arkivet Historisk Samling fra Besættelsestiden, som har til huse på Esbjerg Museum.

Museerne har desuden aftalt at mødes jævnligt for at dele viden og erfaringer om, hvad der tiltrækker publikum, hvordan frivillige kan engageres og den lokale tilknytning kan øges, ligesom de vil sparre om blandt andet undervisningsmateriale og ledelse.


Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev