Regeringsskiftet blev fatalt for Energimuseet ved Tange. Et tilsagn om driftstilskud forsvandt, da ministre skiftede taburetter.
LUKNING Energimuseet ved Tange har midt i august modtaget endeligt afslag fra Klima-, Energi- og Forsyningsminister Lars Aagaard (M) på museets ansøgning om at få tildelt driftsmidler for 2024 og frem, fremgår det af en pressemeddelelse.
Museet har siden 2002 – altså i mere end 20 år – modtaget et statsligt driftstilskud udbetalt via Energinet til driften af museet. Dette tilskud besluttede Forsyningstilsynet i 2022, at det ikke længere var lovligt at udbetale. Daværende energiminister på området Dan Jørgensen (S) lovede i brev til museet, at han ville hjælpe museet videre, så det kunne få tilskud ad anden vej.
Dette løfte har nuværende energiminister Lars Aagaard (M) ikke følt sig bundet af, og museet står derfor i en umulig økonomisk situation, som betyder, at halvdelen af museets økonomi er væk, og at hovedparten af de ansatte skal afskediges. I faktuelle tal drejer det sig om 12 ud af 18 ansatte.
Samtidigt lukker Energimuseet fra årsskiftet for offentlig åbning. Museet vil forsøge at fastholde statsanerkendelsen, som indebærer, at man fortsat kan tage sig af museumsgenstandene, forskning og formidling til skolegrupper og ungdomsuddannelser.
Bestyrelsesformand Karin Gaardsted udtaler: ”Det er en meget ulykkelig situation, museet befinder sig i. Vi er økonomisk røget ud med badevandet ved ministerskiftet i Energiministeriet for otte måneder siden. Vi er dømt ude af Energiministeriet, og for tiden er det umuligt at komme ind under kulturen, fordi der arbejdes med en museumsreform, som først afgøres i 2024. Der ligger et stort ansvar på bestyrelsen. Da der ikke er udsigt til driftsmidler, bliver vi derfor nødt til at gå drastisk til værks og markant reducere antallet af ansatte. Og det er vi rigtig kede af.”
Bestyrelsen har kontaktet en lang række folketingspolitikere, både ordførere og alle lokalt valgte medlemmer af Folketinget for at få deres opbakning til, at Energimuseet kommer på finansloven i løbet af efteråret. Hvis ikke der kommer penge fra finansloven, lukker museet permanent.
“Museet er unikt. Det er Danmarks eneste energimuseum, og nu frygter vi med rette for dets fremtid,” fortsætter Karin Gaardsted. ”I en tid, hvor både klima og energi er højst på dagsordenen, mener jeg, at vidensformidling om energi og klimavenlige løsninger til blandt andet skolebørn er utroligt relevant. Danmark er historisk centralt placeret i udviklingen af vedvarende energi. Den historie skal børn og unge have kendskab til, ligesom de skal inspireres til at opfinde fremtidens løsninger. Derfor undrer det mig, at ministeren i praksis nedlægger det museum, som kan sætte fokus på energi og energiens betydning for samfundet og klimaet. Bestyrelsen vil fortsætte med intenst at arbejde for at skaffe de nødvendige midler, så museet kan genåbne for offentligheden, slutter bestyrelsesformanden.