Uropførelse i mursten

Foto: Susanne Ottesen
Foto: Susanne Ottesen

MØRTEL Per Kirkebys murstensskulpturer er et kapitel af kunstnerens virke, der i disse år får stor og fornyet opmærksomhed, og derfor udstiller ARKEN Museum for Samtidskunst fra 13. oktober 13 af Kirkebys monumentale murstensskulpturer. Hovedparten har aldrig været bygget eller vist for offentligheden før. Udstillingen ’Bricks – Per Kirkeby’ markerer også 50-året for hans første murstensskulptur i byrummet.

Per Kirkebys (1938-2018) murstensskulpturer findes overalt i Danmark, i små provinsbyer, på prominente pladser og på kunstmuseer. Han skabte de første allerede i 1966, og i 1973 blev den første store murstensskulptur opført i det offentlige rum. Få år inden sin død gav Per Kirkeby tilladelse til, at hans murstensskulpturer kunne genopføres efter hans død, og ARKEN opfører nu et udvalg af disse imponerende og tankevækkende skulpturer, hvoraf mange aldrig har været opført før.

”De fleste af os er sikkert stødt på Kirkebys murstensskulpturer før, måske endda uden at vi er klar over det. De har en særlig evne til at glide umærkeligt ind i byrummet. De bebor vores byer, parker og museer, men ofte uden at gøre stort væsen af sig. ARKEN opfører nu skulpturerne i vores Kunstakse, hvor murstenenes stringens vil spille op mod ARKENs arkitektur og skabe en oplevelse for vores gæster,” fortæller museumsinspektør Rasmus Stenbakken.

Per Kirkeby. Foto: Per Kirkeby foundation

For Per Kirkeby, der var uddannet geolog, var mursten et levende materiale, og det udforskede han i sine skulpturer. Mursten er naturens eget materiale og de har i 10.000 år været civilisationens byggesten. Selvom vi er omgivet af bygninger hver eneste dag, er det dog de færreste af os, der stopper op og kigger ordentligt på for eksempel de mursten, som et hus eller en kirke kan være bygget af.

Per Kirkeby efterlod sig en række urealiserede værker, der kun eksisterer som skitser, og flere af disse har museet helt særligt fået lov at opføre i ARKENs 150 meter lange Kunstakse, som er Danmarks længste museale udstillingsrum.

”Normalt må publikum på et museum ikke røre ved – og kravle på kunstværker, men Bricks – Per Kirkeby er undtagelsen, som bekræfter reglen. Og vi glæder os til at se, hvordan gæsterne – på eget ansvar – interagerer med Per Kirkebys skulpturer både indenfor og udenfor,” siger museumsinspektør Rasmus Stenbakken.

ARKEN er også den første institution, der genskaber den særlige murstens-scenografi, som Per Kirkeby skabte i 1992 til forestillingen ’Iphigenia auf Tauris’ af Johann Wolfgang von Goethe. Den omfattende installation er – lige som flere andre værker på udstillingen – skabt i samarbejde med murerelever fra NEXT Uddannelse København, og på værket vil der i udstillingsperioden blive afholdt koncerter og performances.

Bricks – Per Kirkeby, oktober 2023 til 25. februar 2024, Arken, Skovvej 100, Ishøj

 

Fik du læst

Seneste historier

Nyhedsbrev

Seneste historier

Det sker

Følg os

Tilmeld nyhedsbrev