HISTORIE I året 1625 bestilte kong Gustav II Adolf af Sverige fire nye orlogsskibe, to store og to lidt mindre. De to store skibe fik navnene ’Vasa’ og ’Äpplet’. Historien om ’Vasa’ kender de fleste: Lige så stor, flot og prangende, som skibet var, lige så ynkelig gik det med den stolte skude, der kæntrede kort efter søsætningen fra værftet i Stockholm. Til gengæld har ’Vasa’ fået sit eget museum, som er et af verdens mest populære.
Søsterskibet ’Äpplet’ havde et noget længere liv, som det endte ud for Vaxholm i Stockholms skærgård. Her blev den stolte skude i 1659 sænket i et smalt sund for at fungere som spærring for skibe, der ville angribe Stockholm.
Nu har marinarkæologer fra Vrack – nabomuseum til Vasamuseet – fundet Äpplet.
Læs også;
https://museumsmagasinet.dk/vasas-soesterskib-paa-udstilling
Allerede i midten af 1500-tallet begyndte den svenske flåde arbejdet med at spærre et smalt sund ud for Vaxholm. I løbet af 1600-tallet blev mindst 10 store svenske orlogsskibe sænket som en del af spærringen. Et af disse var ’Äpplet’.
Skibet blev færdigbygget i 1629 af skibsbygningsmesteren Hein Jacobsson. Han havde året forinden færdiggjort ’Vasa’, og havde allerede inden søsætningen en mistanke om, at ’Vasa’ var bygget for smalt, og der for ustabilt. ‘Äpplet’ blev derfor bygget bredere og fik dermed en lidt anderledes form på skroget.
Da Sverige gik med i 30-års-krigen, var ’Äpplet’ et af de fartøjer, der sejlede mod Tyskland. Skibet var stort. Der var næsten 1000 mand om bord, hvoraf 900 var soldater. Fartøjet var i tjeneste frem til 1658. Skibet har i sin levetid ofte ligget stille, fordi det var dyrt at holde i drift og sværere at manøvrere end de mindre skibe.
I 1658 blev ’Äpplet’ besigtiget, om man indså, at det ikke længere kunne betale sig at reparere fartøjet. Året efter blev hun sænket.
I 2021 fandt marinarkæologer fra Vrak sammen med det svenske forsvar et meget stort vrag i et sund ud for Vaxholm. Og i foråret 2022 fortsatte undersøgelserne. Størstedelen af skroget er bevaret op til det underste batteridæk og stikker seks til syv meter op fra havbunden. Dele af skibet sider er faldet ned på havbunden, men er relativ intakte.
Efter at have sammenlignet informationer om mål, konsturtionsdetaljer, træprøver og arkivmateriale, kunne arkæologerne på Vrak konstatere, at vraget de havde fundet, var ¨’Applet’ – ’Vasa’s søsterskib.